Λαγκάρντ: Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
Δεν μπορώ να σας πω πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή μονάδα, με την απόφασή που θα λάβει τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει το Bloomberg.

«Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης», είπε η Λαγκάρντ στην El Correo όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα. «Αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή».

Μια κίνηση αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο στις 350 μονάδες βάσης. Το τι θα συμβεί μετά τις 16 Μαρτίου, είναι λιγότερο σίγουρο.

Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το τετραπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας στο 2% και το υποκείμενο επιτόκιο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί νέα αύξηση κατά μισή μονάδα τον Μάιο. Από την πλευρά τους οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα ανώτατο επιτόκιο 4% - σε σύγκριση με τρέχον επιτόκιο καταθέσεων 2,5%.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια», ανέφερε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ την Κυριακή. «Ξέρω ότι θα είναι πιο ψηλά από ό,τι είναι τώρα και έχουμε ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνουμε γιατί δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη (σσ. κατά του πληθωρισμού). Κάνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε».

Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει νέες οικονομικές προβλέψεις μετά την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, αν και η Λαγκάρντ δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Αλλά είμαι σίγουρη ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός θα μειωθεί το 2023, ενώ ο βασικός πληθωρισμός θα είναι πιο σταθερός στο εγγύς μέλλον», είπε. «Και αναμένω κάπως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider