ΕΚΤ: Πιθανό σενάριο τα επιτόκια στο 4%, λέει ο Βουνς - «Πονοκέφαλος» ο δομικός πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πιθανό σενάριο τα επιτόκια στο 4%, λέει ο Βουνς - «Πονοκέφαλος» ο δομικός πληθωρισμός
Το σενάριο για το «ταβάνι» των επιτοκίων στο 4% θα μπορούσε να επαληθευτεί, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, σημειώνει ο Πιέρ Βουνς.

Το σενάριο για το «ταβάνι» των επιτοκίων στο 4% θα μπορούσε να επαληθευτεί, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πιέρ Βουνς.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη του Βελγίου, το πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, «εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού».

«Εάν δεν λάβουμε σαφή σημάδια ότι ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, «ότι δεν αποκλείεται να στραφούμε και προς επιτόκια της τάξης του 4%».

«Αλλά επιμένω, δεν θα προβώ σε καμία εκτίμηση για το πού θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια, χωρίς να δω τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό» προσέθεσε ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι ο δομικός πληθωρισμός - δείκτης που παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη - «εκτοξεύτηκε» στο 5,6% τον Φεβρουάριο, ακόμα και εάν ο δείκτης τιμών του καταναλωτή φαίνεται να επιβραδύνεται.

Οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τα στοιχήματά τους για το πόσο υψηλά μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ, θεωρώντας πιθανό και το 4% για πρώτη φορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, άλλωστε, και οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών, καθώς οι Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Danske Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» επίσης τα επιτόκια της ΕΚΤ να φθάνουν, σταδιακά, σε αυτά τα επίπεδα.

Όπως επισημαίνουν, συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, προτού μειώσει στις 25 μονάδες βάσης, στις συνεδριάσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παταγώδες λάθος» η διακοπή ή χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης

Το ύψος στο «κόστος» του χρήματος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά τον Μάρτιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider