Οι αγορές «κοιτάνε ψηλά», αλλά οι προειδοποιήσεις για την «πτώση» είναι ήδη εδώ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές «κοιτάνε ψηλά», αλλά οι προειδοποιήσεις για την «πτώση» είναι ήδη εδώ
Πολλαπλασιάζονται οι προειδοποιήσεις για υπερβολική και αστήρικτη αισιοδοξία, με βασικό μοτίβο ότι το 2022 είναι ακόμα εδώ, επιβαρυμένο με νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης.

Η ανοδική τάση των χρηματιστηρίων με την είσοδο του 2023, έχει δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες για την δυναμική υπέρβασης της μεγάλης πτώσης του 2022.

Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως έχει αρχίσει να δίνει την θέση του σε συστάσεις για μεγαλύτερη προσοχή και λιγότερη αισιοδοξία, χωρίς οι χρηματιστηριακές τιμές προς το παρόν να τις υιοθετούν.

Το γιατί, τόσο για την αισιοδοξία όσο και για την επιφυλακτικότητα, είναι συνυφασμένο με τα βασικά στοιχεία μιας πραγματικότητας που παραμένει ακραία αντιφατική όχι μόνο για τις αγορές, αλλά και – κυρίως – για την πραγματική οικονομία.

Οι αισιοδοξία των αγορών βασικά αποδόθηκε στον συνδυασμό τριών στοιχείων:

  • Η πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από τις αρχές του χρόνου και στην βάση της σταθερής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ετοιμάζεται να κάνει στροφή στην νομισματική της πολιτική, ήτοι σταδιακή επιβράδυνση των αυξήσεων του κόστους του χρήματος (επιτόκια).
  • Η επιστροφή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία σε «φουλ» ρυθμούς, μετά την zero covid πολιτική, παρά τις σοβαρές εμπλοκές που έχουν στο μεταξύ αναδυθεί με τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Goldman Sachs o μοχλός του κινεζικού χρηματιστηρίου «θα μετατοπιστεί από τη φάση της ελπίδας, σε αυτή της ανάπτυξης (ΑΕΠ 5,5% το 2023)...», με βασική ένδειξη ότι η έκθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Κίνα έχει σχεδόν επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών...
  • Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μέχρι και λίγο κάτω από τα 50 ευρώ, αντιμετωπίζεται σαν διαδικασία σε φάση αποδρομής...

Αλήθεια και προσδοκίες

Είναι όμως έτσι ή οι αγορές βλέπουν τον «κόσμο» τους με τα μάτια της προσδοκίας; Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αναλυτών στους μεγάλους διεθνείς τραπεζικούς Ομίλους αρχίζει να προειδοποιεί ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και κανένα από τα βασικά προβλήματα που «χτύπησαν» τις αγορές δεν έχει αποσυρθεί από την πραγματικότητα του 2023.

Σύμφωνα με αυτούς, ούτε ο πληθωρισμός μπορεί να ειπωθεί ότι έχει μπει σε φάση οριστικής υποχώρησης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ούτε ο κίνδυνος της ύφεσης βρίσκεται σε αποδρομή.

Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πει την τελευταία του λέξη, αλλά το αντίθετο.

Ο μοναδικός παράγοντας, αναμφίβολα πολύ ισχυρός, σε θετική κατεύθυνση είναι η επιστροφή της «ατμομηχανής» της κινεζικής οικονομίας στον διεθνή, αλλά παράλληλα «τραυματισμένο» πλέον καταμερισμό εργασίας.

Οι αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan εξέδωσαν προειδοποίηση στους επενδυτές τους πρόσφατα με κεντρικό μήνυμα: προσοχή «υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία». Σύμφωνα με αυτούς, οι επενδυτές σε μετοχικούς τίτλους έχουν γίνει πολύ αισιόδοξοι και πρέπει «να προετοιμαστούν για νέα απογοήτευση...».

Πάντα στο ίδιο πνεύμα παρατηρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι δεν θα υπάρξει ύφεση μετά την επιθετική αύξηση επιτοκίων από την Fed και υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής μπορούν να εκδηλωθούν με μία υστέρηση χρόνου ενός και δύο ετών: «Ιστορικά, οι μετοχές συνήθως δεν υποχωρούν πριν η Fed προχωρήσει με την περικοπή και δεν έχουμε δει ποτέ χαμηλό πριν η Fed σταματήσει την άνοδο... Η ζημιά έχει γίνει και οι επιπτώσεις πιθανότατα δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα».

Το χρηματιστηριακό ράλι αναμένεται να εξασθενήσει σε ένα περιβάλλον προειδοποιητικών ενδείξεων από βασικούς νομισματικούς δείκτες, όπως «η έντονα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και η πτώση της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ...».

Η Morgan Stanley μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση αναλυτών της υποστηρίζει ότι η χρηματιστηριακή ανοδική τάση του 2023 δεν είναι άλλο από «μια κερδοσκοπική φρενίτιδα που βασίζεται σε μια προσδοκία παύσης/στροφής της Fed που δεν θα έρθει».

Ανάλογης κατεύθυνσης και οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Bank of America με τον επικεφαλής Michael Hartnett να δηλώνει ότι η καθυστερημένη άφιξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Και μετά από τον Μάρτιο οι αυξήσεις των επιτοκίων 

Goldman Sachs: Βλέπει άνοδο των μετοχών της Κίνας έως και 24% φέτος

Αέριο: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στα μπλοκ της Κρήτης - Οι πρώτες ενδείξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider