JPMorgan: «Λίγα τα ψωμιά» για το ράλι στις αγορές μετοχών - Η ζημιά έχει ήδη γίνει κι αναμένεται να φανεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: «Λίγα τα ψωμιά» για το ράλι στις αγορές μετοχών - Η ζημιά έχει ήδη γίνει κι αναμένεται να φανεί
Απογοητεύονται οι μέχρι πρότινος αισιόδοξοι επενδυτές μετοχών. Η πολυαναμενόμενη «στροφή» στην πολιτική της Fed που δεν έρχεται, και το επίμονα αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, επηρεάζουν τις προοπτικές. Τι «βλέπουν» οι αναλυτές.

Αρχίζουν να απογοητεύονται οι επενδυτές στην αγορά των μετοχών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η ύφεση δεν είναι ένα ενδεχόμενο, μετά την επιθετική εκστρατεία αυξήσεων επιτοκίων της Fed, ειδικά λόγω του ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία μπορεί να έχει καθυστέρηση ενός έως δύο ετών, έγραψε μια ομάδα με επικεφαλής τον Mislav Matejka σε υπόμνημα του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αλλάξει πολιτική ως απάντηση μόνο σε ένα πολύ πιο αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον από ό,τι αναμένουν αυτή τη στιγμή οι αγορές, προσέθεσαν.

«Ιστορικά, οι μετοχές δεν πιάνουν πάτο προτού η Fed έχει ηδη προχωρήσει σε περικοπές και δεν είδαμε ποτέ τα χαμηλά πριν καν σταματήσει να κάνει αυξήσεις», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής τη Δευτέρα. «Η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ενισχυθεί φέτος καθώς οι ελπίδες για μια στροφή της Fed, το άνοιγμα της Κίνας και η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη παρείχαν στήριξη. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονο πρόβλημα στις ΗΠΑ αρχίζουν να εμφανίζονται για άλλη μια φορά, επιβαρύνοντας τις αγορές. Ο σχολιασμός των hawkish αξιωματούχων της Fed πυροδότησε επίσης φόβους ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος, είπε ο Matejka, ο οποίος στάθηκε επιφυλακτικός στις προοπτικές για τις μετοχές προς το τέλος του περασμένου έτους, αφού παρέμεινε θετικός για μεγάλο μέρος του 2022. Η ομάδα του αναμένει ότι το ράλι θα εξασθενίσει εν μέσω προειδοποιητικών ενδείξεων από βασικούς νομισματικούς δείκτες, όπως η έντονα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και η προσφορά χρήματος που κινείται χαμηλότερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της JPMorgan δεν είναι μόνοι που είναι απαισιόδοξοι. Ο Michael Wilson της Morgan Stanley ότι το ράλι αγοράς «έχει μεταμορφωθεί σε μια κερδοσκοπική φρενίτιδα που βασίζεται σε μια παύση/στροφή της Fed η οποία δεν έρχεται» σε υπόμνημα την Κυριακή. Και την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της BofA με επικεφαλής τον Michael Hartnett δήλωσαν ότι η καθυστερημένη εκδήλωση μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το β’ εξάμηνο του έτους.

Τη Δευτέρα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Robert Buckland δήλωσαν ότι δεν θα «κυνηγήσουν» τον MSCI All Country World Index υψηλότερα, καθώς διαπραγματεύεται ήδη στην κορυφή του εύρους στόχου τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ένα story τη φορά - Τι λένε για το Πλαίσιο - Το road show της Morgan Stanley – MIG: Οι αξιώσεις της πλευράς Ηλιόπουλου - Η «μάχη» για τον Προαστιακό και η μετάθεση προσφορών

Αέριο: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στα μπλοκ της Κρήτης - Οι πρώτες ενδείξεις

Θέση στον αγώνα του 6G παίρνει η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider