Morgan Stanley: Στη «ζώνη του θανάτου» οι αμερικανικές μετοχές - «Σκαρφαλώνουν σε ύψη, όπου δεν θα ζήσουν πολύ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Στη «ζώνη του θανάτου» οι αμερικανικές μετοχές - «Σκαρφαλώνουν σε ύψη, όπου δεν θα ζήσουν πολύ»
Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις μετοχές στη ζώνη του θανάτου, προειδοποιεί ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, παρομοιάζοντας την εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες όταν βρεθούν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. 

Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις μετοχές στη «ζώνη του θανάτου», προειδοποιεί ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, παρομοιάζοντας την εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες όταν βρεθούν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Ο ίδιος, θέλοντας να περιγράψει το ράλι του S&P 500 κατά 16% από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου και κατά 6% από τις αρχές του 2023, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα έναν όρο από την ορειβασία και αφορά στο υψόμετρο περίπου πάνω από τα 8.000 μέτρα, όπου η πίεση του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι τόσο χαμηλή που είναι αδύνατο να επιβιώσει κανείς, όταν εκτεθεί σε αυτές τις συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, οι επενδυτές ακολούθησαν τις τιμές των μετοχών σε ιλιγγιώδη ύψη για άλλη μια φορά, καθώς η ρευστότητα (συμπληρωματικό οξυγόνο) τούς επιτρέπει να σκαρφαλώσουν σε μια περιοχή, όπου γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πάνε και δεν μπορούν να ζήσουν πολύ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γουίλσον, σύμφωνα με το Market Watch.

«Σκαρφαλώνουν, επιδιώκοντας την απόλυτη κορυφή από απληστία, υποθέτοντας ότι θα μπορέσουν να κατέβουν χωρίς καταστροφικές συνέπειες. Αλλά το οξυγόνο εξαντλείται κάποια στιγμή και όσοι αγνοούν τους κινδύνους, πληγώνονται» συμπληρώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι μετοχές ξεκίνησαν την ανοδική πορεία τον Οκτώβριο, είχαν πολύ χαμηλότερη αποτίμηση, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E ratio) στο 15 και equity risk premium 270 μονάδων.

Τον Δεκέμβριο, εντούτοις, «ο αέρας άρχισε να λιγοστεύει», με το P/E ratio στο 18 και equity risk premium στςι 225 μονάδες. «Τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, χάσαμε πολλούς ορειβάτες, οι οποίοι προχώρησαν πιο μπροστά, στη ζώνη του θανάτου» αναφέρει ο Γουίλσον.

Εντούτοις, το 2023 «οι ορειβάτες που είχαν επιβιώσει, αποφάσισαν να κάνουν ακόμα μία απόπειρα προς την κορυφή, ακολουθώντας αυτήν τη φορά ακόμα πιο επικίνδυνη διαδρομή, με τις πιο κερδοσκοπικές μετοχές να ηγούνται», με φόντο τις εσφαλμένες προσδοκίες ότι η Fed θα βάλει «φρένο» στια αυξήσεις των επιτοκίων, προχωρώντας σε μειώσεις φέτος.

«Οι επενδυτές ξεκίνησαν να κινούνται ταχύτερα και πιο ενεργά, μιλώντας με μεγαλύτερη αισιοδοξία για μια ομαλή προσγείωση σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία. Κάθως έφθασαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τώρα μιλούν για ένα σενάριο ''μη προσγείωσης'' - οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό. Αυτά είναι τα κόλπα που παίζει στο μυαλό η ζώνη του θανάτου - αρχίζουμε και πιστεύουμε πράγματα που δεν υπάρχουν» επεσήμανε ο Μάικ Γουίλσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για την Ελλάδα η UBS - Γιατί μπορεί να εκπλήξει θετικά και το 2023 - Θετικό σήμα για ομόλογα, τράπεζες

Goldman Sachs: Βλέπει άνοδο των μετοχών της Κίνας έως και 24% φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider