ΔΕΣΦΑ: Πετυχημένο και επίσημα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Πετυχημένο και επίσημα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία
Για το ελληνικό σκέλος του έργου, δέσμευσαν δυναμικότητα δύο εταιρείες, όπως αναφέρει απόφαση της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται η θετική έκβαση της δοκιμής αγοράς. Σε λειτουργία ο αγωγός από τον Ιούνιο του 2025.

Το «ξεκλείδωμα» κατασκευής του ελληνικού σκέλους του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βόρεια Μακεδονία επισφραγίζει και επίσημα απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία εγκρίνεται η θετική έκβαση του Market Test για το έργο, που πραγματοποίησε ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αποκαλύπτοντας την επιτυχία του Market Test, με τη Δοκιμή Αγοράς διασφαλίσθηκε η δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό η οποία εξασφαλίζει την οικονομική του βιωσιμότητα. Επομένως, άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της υποδομής.

Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ, δέσμευση δυναμικότητας υπήρξε από δύο εταιρείες. Η μία «κλείδωσε» δυναμικότητα για 5 έτη και η άλλη για 21 χρόνια, ενώ και οι δύο προχώρησαν στην υπογραφή Σύμβασης Δέσμευσης Δυναμικότητας με το Διαχειριστή και προσκόμισαν την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή.

Με τη διευθέτηση και της τελευταίας εκκρεμότητας, πλέον το επόμενο βήμα είναι ο ΔΕΣΦΑ να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση, ώστε στη συνέχεια να προκηρύξει τους διαγωνισμούς υλοποίησης του έργου. Περίπου παράλληλα θα προχωρήσουν οι ίδιες διαδικασίες και στη Βόρεια Μακεδονία, για το σκέλος του αγωγού που θα διατρέχει τη γειτονική χώρα, ώστε στο σύνολο της η υποδομή να είναι έτοιμη να λειτουργήσει από τον Ιούνιο του 2025.

Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και να καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο στη Βόρεια Μακεδονία. Το ελληνικό σκέλος θα έχει συνολικό μήκος 57 χιλιόμετρα, καταλήγοντας στην περιοχή των Ευζώνων, από όπου θα ξεκινά το δεύτερο σκέλος του αγωγού, μήκους 68 χιλιομέτρων.

Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Παράλληλα, ο βασικός σχεδιασμός του έργου είναι υπό αναθεώρηση, για να συμπεριλάβει τις απαιτήσεις για την συμβατότητά του με τη μεταφορά υδρογόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μικρές ΔΕΗ» από ομάδες επιχειρήσεων για φθηνό ρεύμα

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι τιμές της Ευρώπης - Χαμηλό 17 μηνών

Πληθωρισμός: Νέα αποκλιμάκωση τον Ιανουάριο στο 7% – Μείωση 15,4% στο ρεύμα, άνοδος 15,4% στα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider