Καύσιμα: Ο ψυχρός καιρός «ανέβασε» το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισε τις μετακινήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ο ψυχρός καιρός «ανέβασε» το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισε τις μετακινήσεις
Οι Έλληνες καταναλωτές έσπευσαν να γεμίσουν με πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισαν τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς.

Οι Έλληνες καταναλωτές έσπευσαν να γεμίσουν με πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισαν τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, τα οποία μαρτυρούν ότι, μέχρι στιγμής, ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας όπου οι καταναλωτές προτίμησαν να ζεσταθούν παρά να μετακινηθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε αρνητικά πρόσημα και κινήθηκε περίπου στο -1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι περιόρισαν τις μετακινήσεις ύστερα από έναν παρατεταμένο διάστημα εορτών όπου καταγράφτηκε έντονη κινητικότητα. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για το diesel κίνησης, για το οποίο η ζήτηση κατέγραψε αύξηση κατά 1% , κάτι που θεωρείται λογικό καθώς αποτελεί καύσιμο το οποίο δεν χρησιμοποιείται μόνο στις μεταφορές αλλά και στη βιομηχανία. Αντίθετα, η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε άνοδο κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καθώς ο ψυχρός καιρός, οι προσφορές των επιχειρήσεων του κλάδου (και των τραπεζών) και η ελκυστική σχετικά τιμή ώθησαν τους καταναλωτές να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Πάντως οι τιμές στην εγχώρια αγορά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, μία τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο διήμερο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Όπως σημειώνουν, οι απειροελάχιστες αυξομειώσεις που μπορεί να σημειωθούν απορροφώνται κάθε φορά από τα στοιχεία της επόμενης ημέρας και είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητες. «Η πρόβλεψη της τιμής των καυσίμων παραμένει ένας δύσκολος γρίφος καθώς εξαρτάται πλέον από ένα σύμπλεγμα παραγόντων που μεταβάλλονται σχεδόν καθημερινά», επισημαίνουν σχετικά.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,899 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 1,722 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,201 ευρώ το λίτρο. Σε αυτές περίπου τις τιμές αναμένεται να αγοράσουν καύσιμα οι καταναλωτές και τις επόμενες ημέρες, όπως εκτιμά πηγή της αγοράς.

Άνοδος για το Brent καθώς αναθεωρούνται ανοδικά οι προβλέψεις για τη ζήτηση

Οι τιμές του αργού κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη με το Brent να κινείται λίγο πάνω από τα 85 δολάρια αφού ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση για το έτος, λειτουργώντας αντισταθμιστικά στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων της EIA που υπολόγιζε μεγάλη αύξηση αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2023 στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αυξάνοντας τις εκτιμήσεις κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου φέτος θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για μια αναθεώρηση η οποία ήταν επίσης ανοδική κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές – Τι αναμένει η αγορά το επόμενο διάστημα

Χρυσός: «Άγγιξε» το χαμηλότερο επίπεδό του για το 2023

Καύσιμα: Την ανιούσα παίρνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και η βενζίνη – Πόσο ακριβή είναι τελικά η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider