Fed: «Κλειδωμένη» η νέα αύξηση των επιτοκίων - Οι προβολείς στον Πάουελ για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: «Κλειδωμένη» η νέα αύξηση των επιτοκίων - Οι προβολείς στον Πάουελ για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ
Δεδομένη για τους επενδυτές η νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, κατά 0,25%. Η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το σύνολο των διεθνών αγορών βρίσκεται την Τετάρτη εν αναμονή των ανακοινώσεων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). H νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) ολοκληρώνει σήμερα την πρώτη διήμερη συνεδρίαση της για το 2023 και το βράδυ (21:00, ώρα Ελλάδας) εκτιμάται πως θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της σύσφιξης της πολιτικής της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Η τράπεζα έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 8 αυξήσεις των επιτοκίων της, φέρνοντας το εύρος των επιτοκίων στην περιοχή του 4,50% με 4,75%, μετά και από τη -διαφαινόμενη- σημερινή αύξηση. Πρόκειται για 50 μονάδες βάσης «μακριά» από τα επίπεδα του 5% με 5,25% που η Fed έχει «δείξει» ότι θέλει να φτάσει μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρέχον νομισματικός κύκλος.

Εφικτή η «ομαλή προσγείωση»;

Εάν επιβεβαιωθεί από τις σημερινές ανακοινώσεις η αύξηση των 25 μονάδων βάσης, θα είναι η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed άρχισε να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική ώστε να επιτύχει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η στρατηγική της τράπεζας φαίνεται να αποδίδει. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 40 και πλέον ετών που βρέθηκε το 2022, ανερχόμενος στο 6,5% τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021.

Ωστόσο, το 6,5% παραμένει σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει τράπεζα για τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά στελέχη της από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν αναφέρει πως η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γίνει ξεκάθαρο πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς το 2%, «χαλώντας» το αφήγημα μερίδας των επενδυτών που θα ήθελε να δει παύση των αυξήσεων ή ακόμα και μείωση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2023.

Οι διοικούντες την Fed υποστηρίζουν πως με βάση τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορεί να επιτευχθεί αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «ομαλή προσγείωση», δηλαδή η πτώση του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων χωρίς να προκληθεί υπερβολικός «πόνος» για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις ΗΠΑ λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού. Το τελευταίο έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το κατά πόσο η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που επιδιώκει η τράπεζα με τη σφιχτή νομισματική πολιτική της μπορεί να επιφέρει μια ύφεση στις ΗΠΑ.

Τι θα «δείξει» ο Πάουελ για τη συνέχεια

Οι επόμενες κινήσεις της τράπεζας στην επιτοκιακή της πολιτική θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά από τη λήξη της FOMC.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης αναμένεται να εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος για την πολιτική της Fed και να υπογραμμίζει πως χρειάζεται να διατηρηθεί η αύξηση των επιτοκίων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα είναι το βασικό ερώτημα για την Fed, με τους αναλυτές στο FedWatch του CME Group να εκτιμούν πως η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σήμερα και τον Μάρτιο σε αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προτού «παγώσει» από την άνοιξη το ύψος των επιτοκίων χωρίς να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις μέχρι να φανεί το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα βασικά της επιτόκια προς το τέλος του 2023. Ωστόσο, αυτό είναι πρόωρο να φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα από την πορεία της οικονομίας μέχρι να αρχίσει -έστω να γίνεται- η συζήτηση για αναστροφή της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μέσω της μείωσης των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως σήμερα η FOMC δεν θα δημοσιεύσει εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία, με τις επόμενες προβλέψεις της να δίνονται στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Τότε, δηλαδή, που καθώς θα πλησιάζει η ολοκλήρωση του α' τριμήνου θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο που έχει νομισματική πολιτική της Fed στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή πτώση στα κέρδη της Novartis για το 2022

Ισπανία: Ιστορικό υψηλό στα κέρδη της BBVA  το 2022 - Στα 6,42 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider