Wall Street: Κράτησε τα θετικά από Fed - Πάουελ και βρήκε ανοδική ώθηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κράτησε τα θετικά από Fed - Πάουελ και βρήκε ανοδική ώθηση
Στα πράσινα και κρατώντας τα θετικά «υποδέχτηκε» η Wall Street την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Federal Reserve που συνοδεύτηκε από πολλαπλές προειδοποιήσεις για τον υψηλό πληθωρισμό. 

Στα πράσινα και κρατώντας τα θετικά «υποδέχτηκε» η Wall Street την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Federal Reserve που συνοδεύτηκε από πολλαπλές προειδοποιήσεις για τον υψηλό πληθωρισμό.

Με τη δήλωση ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα για κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά τις επανειλημμένες φορές που έσπευσε να τονίσει ότι η δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει τελειώσει.

Η συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ κατέστη ο «μοχλός» για να γυρίσει η Wall Street σε θετικό έδαφος, μετά τις απώλειες που σημείωσε κατά την εκκίνηση των συναλλαγών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξης του 0,02% στις 34.092,96 μονάδες, ενώ ο S&P 500 τερμάτισε 1,1% υψηλότερα στις 4.119,21 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 2%, φθάνοντας στις 11.816,32 μονάδες, μετά και τα ισχυρά κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η AMD.

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25%, σηματοδοτεί χαμηλότερο ρυθμό από το +0,5% του Δεκεμβρίου, «γνέφοντας» στους επενδυτές ότι η Κεντρική Τράπεζα χαλαρώνει την επιθετική «εκστρατεία» νομισματικής σύσφιξης. Η αγορά αναθάρρησε περαιτέρω από τις δηλώσεις Πάουελ. «Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει εκκινήσει. Το βλέπουμε αυτό και το διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής και στις τιμές των αγαθών» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Κεντρική Τράπεζα έδωσε σήμα για νέες αυξήσεις, με την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης να είναι αναμενόμενη, χωρίς να αιφνιδιάζει τους επενδυτές. Οι σημερινές ανακοινώσεις καλλιέργησαν ελπίδες, καθώς φαίνεται, στην αγορά για ενδεχομένως επίσης μικρότερες κινήσεις και μελλοντικά, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η «δεύτερη ανάγνωση» των επενδυτών.

Στις εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, συνεχίστηκαν σήμερα οι δημοσιοποιήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τηn Snap να απογοητεύει με τα αποτελέσματα τριμήνου, τη στιγμή που η Peloton (+26,5) ικανοποίησε την αγορά τη συρρίκνωση των ζημιών που ανακοίνωσε για το τρίμηνο και η AMD (+12,6%) επίσης μετά την ανακοίνωση ενός κερδοφόρου δ' τριμήνου.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 106.000 νέες θέσεις, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις 253.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παρακολουθήσει» την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider