Κρούγκμαν: Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών πως «τελειώσαμε» με τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρούγκμαν: Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών πως «τελειώσαμε» με τον πληθωρισμό
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εφησυχασμό των αγορών σχετικά με την κάμψη της πληθωριστικής λαίλαπας, κρούει ο βραβευμένος με Όσκαρ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκαν.

Ο Πολ Κρούγκμαν ανησυχεί ότι οι επενδυτές έχουν θέσει τον κίνδυνο πληθωρισμού στα... χαμηλά πολύ νωρίς και ότι η χαλάρωση των υπάρχουσων οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να τον επαναπυροδοτήσει.

«Ανησυχώ λίγο μήπως οι αγορές έχουν βιαστεί», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος τη Δευτέρα στο «Balance of Power» του Bloomberg Television. «Οι αγορές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός έχει τελειώσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο αντίθετος ορισμός μίας αυτοεκπληρούμενης προφητείας» προειδοποίησε.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Fed τιθασεύει με επιτυχία την υψηλότερη αύξηση των τιμών τις τελευταίες 10ετίες, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε μια σειρά δεικτών τον Δεκέμβριο, ωστόσο ο 69χρονος παρατηρεί πως ενώ ο πληθωρισμός «πέφτει αρκετά γρήγορα» και πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνεται, ο πολύ υψηλός «βαθμός βεβαιότητας» ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

«Εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές χαλαρώσουν πολύ με βάση την αντίληψη ότι η απειλή για τον πληθωρισμό βρίσκεται πίσω τους, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αναζωπυρώσει σε κάποιο βαθμό τον πληθωρισμό», επεσήμανε ο καθηγητής του City University της Νέας Υόρκης. Τα δεδομένα υποδεικνύουν πολλά μονοπάτια για την αμερικανική οικονομία όπως εκτιμά ενώ πρόσθεσε πως οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι πιο δύσκολες από τις συνηθισμένες.

«Βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ χαώδη εποχή. Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία και παρανομαστές», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή τους την Τετάρτη, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές μια ήπια και ρηχή ύφεση το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αγωνία για τα επιτόκια οδήγησε σε απώλειες τις ευρωαγορές

Νέες απώλειες για τον χρυσό εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Αναβαθμίζει Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank η Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider