Αργεντινή - Βραζιλία: Γιατί ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί «απαίσια ιδέα» τα σχέδια για κοινό νόμισμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αργεντινή - Βραζιλία: Γιατί ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί «απαίσια ιδέα» τα σχέδια για κοινό νόμισμα
«Απαίσια ιδέα» χαρακτήρισε ο νομπελίστας οικονομολόγος μία ενδεχόμενη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

«Απαίσια ιδέα» χαρακτήρισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μία ενδεχόμενη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «ένα κοινό νόμισμα έχει νόημα μεταξύ των οικονομιών που είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι μεταξύ τους και είναι αρκετά όμοιες ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν μεγάλα ασύμμετρα σοκ».

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο γειτονικές χώρες και εμπορικούς εταίρους, «η Βραζιλία αποστέλλει μόλις το 4,2% των εξαγωγών της στην Αργεντινή, ενώ οι εξαγωγές της Αργεντινής στη Βραζιλία αγγίζουν τοπ 15%».

Επίσης, επεσήμανε ότι οι δομές του εμπορίου των δύο χωρών διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, καθώς οι εξαγωγές της Αργεντινής αφορούν κυρίως σε γεωργικά προϊόντα, ενώ της Βραζιλίας σε μεταποιημένα αγαθά ή καύσιμα.

«Επομένως, τα σοκ στην παγκόσμια οικονομία πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην ισορροπία της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας» τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε μεταδώσει σε δημοσίευμά της η «Financial Times», οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής αναμένεται να ανακοινώσουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την υιοθεσία κοινού νομίσματος.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν μια Σύνοδο Κορυφής για το κατά πόσο το νέο νόμισμα, με τη Βραζιλία να προτείνει την ονομασία sur (νότιο), θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο της περιοχής και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Φορολογικές δηλώσεις: Επιστροφή ενός ενοικίου και χωρίς τη συμπλήρωση του αριθμού μισθωτηρίου συμβολαίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider