Ισπανία: Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο
Λόγω των ενισχυμένων τιμών καυσίμων στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Απρόσμενη άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιανουάριο, λόγω των ενισχυμένων τιμών καυσίμων στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ισπανικής στατιστικής αρχής (Ine), σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 5,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,5% έναντι 0% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 1,9%.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,8% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,3% έναντι πληθωρισμού 0,2% τον Δεκέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, στην Ισπανία για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 7% τον Δεκέμβριο.

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων καθώς μειώθηκαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για τις αγορές καυσίμων από τους πολίτες, ανέφερε το MarketWatch.

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία για τον Δεκέμβριο ενισχύθηκαν 4% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Η Κίνα αγόραζε αμερικανικά τσιπ για τα πυρηνικά της όπλα για δεκαετίες μετά την απαγόρευση εξαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider