Ευρωζώνη: Απρόσμενη επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Απρόσμενη επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη
«Αυτή η εξέλιξη φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα και καλά νέα ενώ υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και μια πορεία επιβράδυνσης μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επέστρεψε αναπάντεχα στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενδυναμώνοντας τα σενάρια ότι η ύφεση στο «μπλοκ» μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόνταν.

Ειδικότερα, ο Composite Purchasing Managers Index (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανέβηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης κινείται πάνω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την επιβράδυνση, μετά τον Ιούνιο του 2022.

«Αυτή η εξέλιξη φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα και καλά νέα ενώ υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και μια πορεία επιβράδυνσης μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς», υπογραμμίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ο μέχρι στιγμής ήπιος χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου που μειώνονται και τα θετικά οικονομικά νέα σημαίνουν ότι προβλέψεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη σε χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters αναβαθμίστηκαν, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πρόβλεψη για μια τεχνική ύφεση.

Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο υψηλό τριών μηνών στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο, ενώ ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών κινήθηκε επίσης ανοδικά, φθάνοντας στο υψηλό έξι μηνών στο 50,7. Ήταν στο 49,8 τον Δεκέμβριο, με τη δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει άνοδο στο 50,2.

Τέλος, η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσίασε επίσης βελτίωση ενώ ο μεταποιητικός PMI αυξήθηκε στο 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8, με την πρόβλεψη του Reuters να κάνει λόγο για 48,5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες

Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο χάρτης της αυτοκίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider