UBS: Έτος καμπής το 2023 - Standard Chartered: Δεν τελειώσαμε με τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Έτος καμπής το 2023 - Standard Chartered: Δεν τελειώσαμε με τον πληθωρισμό
«Καθώς μετακινούμαστε από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες στον υπόλοιπο κόσμο, η δυναμική ανάπτυξης είναι αρκετά καλή. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν όμως, οπότε δεν θα ενθουσιαζόμουν πολύ».

Το 2023 θα είναι «ένα έτος καμπής» για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η οικονομική ανάπτυξη θα βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν συσφίξει επιθετικά τη νομισματική πολιτική προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους αντίστοιχους στόχους τους, ενώ η ελπίδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως τερματίσουν τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων, περιορίζοντας τις πιθανές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία, θα πρόσφερε μια ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές που κατακρημνίστηκαν το 2022.

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του WEF, ο Χάμερς προειδοποίησε ότι οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν αρκετά πριν θεωρήσουν πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει γίνει κυρίαρχη τάση. «Γνωρίζουμε ότι οι τιμές της ενέργειας και άλλες τιμές έχουν τεράστια επίδραση και επηρεάζουν τις δαπάνες, είτε σε ψυχολογικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πραηγματικών δεδομένων, οπότε προτού εμφανιστεί μια τάση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ξεκαθάρισε.

«Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι σίγουρα ο πληθωρισμός είναι στο δρόμο της επιστροφής στα αρχικά επίπεδα», τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Standard Chartered Bank, Μπιλ Γουίντερς εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ειδικά όταν εξετάζουμε το παγκόσμιο τοπίο. «Ο πληθωρισμός δεν έχει τελειώσει. Είχαμε τη μεγάλη άνοδο της τιμής της ενέργειας και έχουμε την αποσυμπίεση της τιμής της ενέργειας, εν μέρει, αλλά στη βάση της, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ακόμα αρκετά ισχυρή, υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε.

«Δεν νομίζω ότι η Fed έχει τελειώσει και απομένουν μερικές αυξήσεις, αλλά θα παρακολουθείται προσεκτικά ο αντίκτυπος των πράξεών της στην οικονομία» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία μπορεί να απορροφήσει υψηλότερα επιτόκια πιο εύκολα από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους, υποδηλώνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «έχει δρόμο μπροστά της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος - Ανάκαμψη το 2024

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Οι τιμές στόχοι της Goldman Sachs για Motor Oil και ΕΛΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider