Γερμανία: Τα υψηλά επιτόκια «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων - Πτώση 50% για το δ' τρίμηνο του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Τα υψηλά επιτόκια «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων - Πτώση 50% για το δ' τρίμηνο του 2022
Στην αγορά των στεγαστικών ακινήτων ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε κατά 74% σχετικά με το δ' τρίμηνο του 2021.

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η αξία των εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία για το τέλος του 2022, λόγω του υψηλού χρηματοδοτικού κόστους που σημειώνεται εν μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Όπως προκύπτει από έκθεση της BNP Paribas, η αξία του κλάδου των εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας για το δ' τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 9,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 50% σε σχέση το μέσο όρος της τελευταίας 5ετίας για την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Αυτό αποδίδεται στα ενισχυμένα επιτόκια, στην αδύναμη οικονομία και στο ρεκόρ του πληθωρισμού, σημειώνει η γαλλική τράπεζα.

Οι αναλυτές της BNP Paribas προσθέτουν πως η επιδείνωση των συνθηκών «δείχνει πως αρκετές μεγάλες συναλλαγές που ήταν έτοιμες να προχωρήσουν, δεν έγιναν» καθώς το ενισχυμένο χρηματοδοτικό κόστος διεύρυνε το κενό μεταξύ των προσδοκιών τιμολόγησης για τους πωλητές και τους αγοραστές. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί και στο α' εξάμηνο του 2023 αλλά αναμένεται να αντιστραφεί από το β' εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, παρόμοια τάση καταγράφεται και στην αγορά των στεγαστικών ακινήτων, με τον όγκο των συναλλαγών για το δ' τρίμηνο του 2022 να υποχωρεί κατά 74% σχετικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Νοέμβριο - «Τσιμπημένες» οι τιμές της ενέργειας

Γερμανία: 4 στις 10 επιχειρήσεις «βλέπουν» συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους για το 2023

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider