Τζορτζ (Fed): Τα επιτόκια θα μείνουν πάνω από το 5% προς το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζορτζ (Fed): Τα επιτόκια θα μείνουν πάνω από το 5% προς το 2024
Η ύφεση είναι πιθανή αλλά δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή, ανέφερε η επικεφαλής της Fed του Κάνσας Σίτι

Μήνυμα για το ότι τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όλο τη διάρκεια του 2023 έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της Fed και επικεφαλής του παραρτήματος της τράπεζας στο Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ.

Σε συνέντευξη της στο CNBC, η Τζορτζ είπε πως η Fed θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων της πάνω από το 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τα επίπεδα του 2%», που είναι ο στόχος που έχει θέσει η τράπεζα για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Fed θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων πάνω από το 5% προς το 2024, η Τζορτζ απάντησε «κατά τη γνώμη μου, ναι».

Ακόμα, η Έσθερ είπε πως η ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι πιθανή αλλά δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 4,3% από το 0% που ήταν τον Μάρτιο του 2022, με την τράπεζα να έχει προχωρήσει σε 4 mega αυξήσεις, ύψους 75 μονάδων βάσης και σε μια των 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο του 2022, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Την Τετάρτη δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, με τους αξιωματούχους της τράπεζας να δίνουν «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν πως αυτές οι «άνοδοι» θα «είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της FOMC», ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2023, παρά τις όποιες κινήσεις της αγοράς.

Στη συνάντηση όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα, εξέφρασαν τη σημασία της διατήρησης της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής όσο ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει κορυφωθεί ακόμη

gazzetta
gazzetta reader insider insider