Ρίχνει ρυθμούς η Fed: Αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, σε υψηλά 15 ετών - Νέες αυξήσεις το 2023

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρίχνει ρυθμούς η Fed: Αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, σε υψηλά 15 ετών - Νέες αυξήσεις το 2023
Στην έβδομη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2022 προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μειώνοντας ωστόσο τον ρυθμό των αυξήσεων από τις 75 στις 50 μονάδες βάσεις. Νέες αυξήσεις μέσα στο 2023 «βλέπουν» τα μέλη της FOMC. Μειώθηκαν οι προσδοκίες για το ΑΕΠ.

Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ενώ οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2022, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, το τελικό επίπεδο στο οποίο αναμένεται να τερματιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια τίθεται στο 5%-5,25%, γεγονός που σημαίνει πως εντός του 2023 θα ακολουθήσουν νέες -αλλά μικρότερες- αυξήσεις, ενώ οι πρώτες μειώσεις τοποθετούνται για το 2024.

Διαβάστε ακόμα - Πρακτικά Νοεμβρίου: Έρχονται σύντομα μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια

Παράλληλα, η FOMC αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το ερχόμενο έτος, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 1,2%. Για το 2022, η Επιτροπή εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1,6% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό, ανεργία

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,8% το 2022, αρκετά μακριά σε σχέση με τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ για το 2023 εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 3,1% και στο 2,5% το 2024.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,6% κατά το επόμενο έτος από το 3,7% που βρίσκεται σήμερα.

«Η Επιτροπή (FOMC) παραμένει σε εγρήγορση για τα ρίσκα του πληθωρισμού. Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για την επίτευξη μιας νομισματικής πολιτικής η οποία θα είναι αρκούντως περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 19 μέλη της Επιτροπής.

Σημειώνεται πως απόφαση της Fed για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% έρχεται μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, που απειλούν να ρίξουν σε υφεσιακό έδαφος την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκε η ηπιότερη αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Νοέμβριο του 2021, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα να διαμορφώνεται στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.\

Πάουελ (Fed): Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης το βράδυ της Τετάρτης, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να διαπιστώνει πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ιδιαιτέρως ανθεκτική και «έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε».

«Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, τα πλήρη αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά» τόνισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και πρόσθεσε πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed αποτελεί θεμέλιο λίθο για την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των ΗΠΑ και εξήρε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά στην αμερικανική αγορά εργασίας.

«Χωρίς σταθερότητα στις τιμές, δεν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην οικονομία που να τους ωφελούν όλους» σημείωσε, προσθέτοντας πως καταλαβαίνει τις δυσκολίες που δημιουργούνται για τους Αμερικανούς πολίτες από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά ως αντίδραση στις ενέργειες μας», έσπευσε να συμπληρώσει και προειδοποίησε πως οι ενέργειες της Fed θα οδηγήσουν σε κάποιο «οικονομικό πόνο» ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν καθώς «οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί».

«Κατά την γνώμη μας, σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική» ανέφερε και επεσήμανε πως 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 5% ή και παραπάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός, η θεωρία «δύο γύρων» της ΕΚΤ και η απειλή που κρύβεται στις αυριανές ανακοινώσεις

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. την Πέμπτη καθώς ελπίζει πως ο πληθωρισμός «έπιασε ταβάνι»

ΗΠΑ: Απρόσμενη κάμψη του πληθωρισμού τον Νοέμβριο - «Πάσα» για αλλαγή πολιτικής της Fed;

gazzetta
gazzetta reader insider insider