BoE: Επιδεινώνονται οι προοπτικές των επιχειρήσεων για πληθωρισμό και μισθούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Επιδεινώνονται οι προοπτικές των επιχειρήσεων για πληθωρισμό και μισθούς
Οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις κατά 8% και την απασχόληση κατά 2% σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια και την αύξηση των μισθών να ενισχύεται, οξύνοντας τις ανησυχίες για ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τονίζει σε έρευνα της η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η BoE επισημαίνει ότι η μηνιαία έρευνά της για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις βρετανικές εταιρείες έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον ΔΤΚ του επόμενου έτους αυξήθηκαν στο 7,4% τον περασμένο μήνα από 7,2% τον Νοέμβριο. Οι μισθολογικές προσδοκίες αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 6,3%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν για τη διατήρηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην οικονομία μετά την εκτίναξη του ΔΤΚ σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι. Ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι αυτό το επιτόκιο θα μειωθεί απότομα αργότερα αυτό το έτος, οι παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα αυτή η προοπτική να απομακρυνθεί από τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι λιγότερες εταιρείες αναφέρουν δυσκολίες στις προσλήψεις, ένδειξη ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας που ενισχύει τους μισθούς ενδέχεται να αρχίσει να χαλαρώνει. Το 71% των εταιρειών δήλωσε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τις προσλήψεις τον περασμένο μήνα, από 78% τον προηγούμενο μήνα.

Η BοE αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες επενδύσεις και απασχόληση το επόμενο έτος. Η έρευνα έδειξε ακόμα, ότι οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις κατά 8% και την απασχόληση κατά 2% σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς Fed: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει κορυφωθεί ακόμη

Crypto-μεγιστάνας στοχεύει σε άντληση 1 δισ. δολαρίων για Web3 fund - Στο μισό ο στόχος λόγω FTX

gazzetta
gazzetta reader insider insider