Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία
Φλερτάρουν με τη συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο οι «27» - Αισιόδοξος ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στην τελική ευθεία για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

«Κλειδώνει» το πλαφόν στα 180 ευρώ

Πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο φέρεται να επεξεργάζονται οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο προβλέπεται πλαφόν στα 180 ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον οι τιμές συμβολαίου μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF), υπερβούν αυτό το όριο για τρεις ημέρες, και ήταν πρωτοβουλίας της Τσεχίας.

Σημειώνεται πως είναι μία πρόταση, πολύ χαμηλότερη από το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αναστάτωσε πολλές χώρες, και φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το «μπλοκ» του ευρωπαϊκού νότου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία.

Μάλιστα, όπως έγραψε τo insider.gr, με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, οι τέσσερις προαναφερθείσες χώρες στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαίωσαν την πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Οι υπουργοί Ενέργειας των «4» δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Η «έκρηξη» εισαγωγών LNG αποσυμπιέζει τις τιμές στην Ευρώπη

Ο πόλεμος του Πούτιν κατακρήμνισε τις ρωσικές μετοχές - Έγιναν οι χειρότερες στον κόσμο

Ρεύμα: Ενισχύεται το comeback του λιγνίτη – Παράταση «ζωής» 3 μονάδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider