Λαγκάρντ: «Σήμα» για νέες αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: «Σήμα» για νέες αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού
Η επικεφαλής της ΕΚΤ «φωτογράφισε» περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για το 2023. «Ρηχή και βραχυπρόθεσμη» η ύφεση στην Ευρωζώνη. Ανησυχία για -τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου- άνοδο του πληθωρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: 16:38

Μήνυμα για «σημαντική» αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς τα επίπεδα των 50 μονάδων βάσης, για το επόμενο χρονικό διάστημα έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την απόφαση της νομισματικής επιτροπής της ευρωτράπεζας.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πολλές φορές πως η «σφιχτή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, από το 10% που διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο.

Μιλώντας για το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων που θα κάνει η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, η κ. Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της «φωτογράφισε» νέες αυξήσεις ύψους 50 μονάδων βάσης.

«Είναι προφανές πως πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις 50 μ.β. για μια χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η σημαντική και σταθερή αύξηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πρέπει να συμβαδίζουν» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων και για περισσότερο χρόνο» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων κατά 50 μ.β. θεωρούνται ως ιδιαίτερα μεγάλες, παρά το ότι η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μια jumbo -όπως χαρακτηρίστηκε από τους οικονομολόγους- αύξηση 75 μ.β. στην προηγούμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ακόμα πως «η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών» στην πολιτική των επιτοκίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχαν διαφωνίες με τη σημερινή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, η επικεφαλής της τράπεζας είπε «υπήρχε γενική ομοφωνία. Δεν συμφώνησαν όλοι στην τακτική, αλλά υπάρχει γενική ομοφωνία πως πρέπει να δείξουμε επιμονή. Σε όρους κατεύθυνσης, υπήρχε πλήρης συμφωνία».

Για το APP

Μιλώντας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (του APP) με ρυθμό τα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αυτό το νούμερο «είναι περίπου το μισό των εξοφλήσεων -από τους τίτλους- για την εν λόγω περίοδο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι είναι ένας κατάλληλος αριθμός για την ομαλοποίηση του ισολογισμού μας». συμπλήρωσε. Ακόμα, είπε πως τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι λεπτομερείς ανακοινώσεις για τη μείωση του APP.

Ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης

Η κ. Λαγκάρντ παρατήρησε πως τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και λόγω των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών, ενώ από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να προκύψει υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.

«Οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές σε όλους τους τομείς εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η αποδυνάμωση της ισχύς του ευρώ, έχει συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού.

Η ίδια επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την καταπολέμηση της κρίσης, καθώς εάν δεν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να μείνουν ανυποχώρητες. «Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή στήριξη θα αυξήσουν τον πληθωρισμό μόλις ολοκληρωθούν».

Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Ανέβασε στο 2,5% το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων, και στο 2,75% στο επιτόκιο δανεισμού, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου.

Η ύφεση θα είναι σχετικά σύντομη και ήπια ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω. Η οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με ρυθμό 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εάν η πολιτική της ΕΚΤ «σπρώχνει» σε ύφεση στην Ευρωζώνη, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως «με βάση τις εκτιμήσεις μας, για το δ' τρίμηνο του 2022 και το α' τρίμηνου του 2023 μπορεί να δούμε μια ρηχή και βραχυπρόθεσμη η ύφεση στην Ευρωζώνη Η ανάκαμψη της οικονομίας θα φανεί το 2023.

«Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών και να αυξήσουμε τα επιτόκια μας μέχρι αυτά να διασφαλίσουν πληθωρισμό στα επίπεδα του 2022» τόνισε η ίδια.

Προς τα πάνω ο πληθωρισμός

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ αναθεώρηση σημαντικά τις προβλέψεις της για την πορεία του.

Ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Fed στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε. Δεν κάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες πάντα το ίδιο».

Πηγή φωτό: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά

Ρίχνει ρυθμούς η Fed: Αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, σε υψηλά 15 ετών - Νέες αυξήσεις το 2023

Νορβηγία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider