Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας - «Οι οικονομικές προκλήσεις θα παραμείνουν»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας - «Οι οικονομικές προκλήσεις θα παραμείνουν»
Υψηλό πληθωρισμό και αναιμική ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας προβλέπει για το 2023 η SNB.

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές.

Το βασικό επιτόκιο της SNB αυξήθηκε κατά 0,50%, φτάνοντας το 1,5% από 1% που ήταν μέχρι σήμερα.

Στη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζας αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστούν νέες αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών. «Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε στις αγορές συναλλάγματος εάν χρειαστεί» τονίζει η SNB.

Για την πορεία της ελβετικής οικονομίας, η τράπεζας αναμένει πως ο πληθωρισμός στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 2,9% για το σύνολο του 2022, προτού υποχωρήσει στο 2,4% για το 2023 και στο 1,8% για το 2024. Η SNB αναμένει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για το α' τρίμηνο του 2025, με την τράπεζα να προσθέτει πως «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το τρέχον χρονικό διάστημα».

Ακόμα, η SNB εκτιμά πως η ελβετική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2% για το 2022 και 0,5% για το 2023, υπογραμμίζοντας πως «το momentum για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται».

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις της SNB έρχονται πριν από τις αντίστοιχες που έκανε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Βαθαίνει» η πτώση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider