Βρετανία: Σε υψηλό 14 ετών το βασικό επιτόκιο της BoE - «Παράθυρο» για ηπιότερη ύφεση της οικονομίας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε υψηλό 14 ετών το βασικό επιτόκιο της BoE - «Παράθυρο» για ηπιότερη ύφεση της οικονομίας
Η τράπεζα, στη σχετική ανακοίνωση της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία

Τελευταία ενημέρωση: 14:46

Σε αύξηση του βασικού τραπεζικού επιτοκίου στη Βρετανία κατά 0,50% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με το επιτόκιο πλέον να διαμορφώνεται στο 3,5% από 3% που ήταν μέχρι σήμερα. Το 3,5% είναι το υψηλότερο επίπεδο του επιτοκίου από το 2008.

Σημειώνεται πως η αύξηση των 50 μονάδων βάσης συνιστά επιβράδυνση από την αύξηση των 75 μονάδων βάσης που είχε κάνει η τράπεζα τον Νοέμβριο.

Κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της BoE, η αύξηση του 0,50% «πέρασε» με ψήφους 6 μελών της 9μελούς επιτροπής. Δύο μέλη της επιτροπής πρότειναν να μην υπάρξει αλλαγή, ενώ ένα μέλος πρότεινε αύξηση κατά 0,75%.

Η τράπεζα, στη σχετική ανακοίνωση της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Τα μέλη που ζήτησαν να μην υπάρξει νέα αύξηση και διατηρηθεί ως έχει το 3% υποστηρίζουν πως «το 3% είναι καταλληλότερο επίπεδο για να θέσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Το μέλος της επιτροπής που ζήτησε αύξηση 75 μονάδων βάσης υποστήριξε πως «οι πιέσεις των τιμών και των μισθών είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που ήταν τον Νοέμβριο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι, αναφέρει πως «οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει το απόγειο τους» προσθέτοντας πως «θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες».

Ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία, η BoE εκτιμά πως θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το α' τρίμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται πως για τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρουσίασε κάμψη, στο 10,7% έναντι 11,1% του Οκτωβρίου, μένοντας σε επίπεδα πολύ υψηλότερο από τον στόχο της BoE, που θέλει τον πληθωρισμό στο 2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναφέρει πως «υπάρχουν ενδείξεις για το ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι περισσότερο επίμονος. Αυτό θα δικαιολογούσε μια περαιτέρω ισχυρή απάντηση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής», σημειώνει η τράπεζα.

Για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η BoE εκτιμά πως θα καταγραφεί συρρίκνωση 0,1% για το δ' τρίμηνο του 2022 έναντι συρρίκνωση 0,3% που προέβλεπε τον Νοέμβριο.

Για την αγορά εργασίας η BoE υποστηρίζει πως τα δεδομένα παραμένουν «περιοριστικά».

Ακόμα, η τράπεζα υπογραμμίζει πως ο καθορισμός της νομισματικής της πολιτικής θα κρίνεται με βάση τα δεδομένα σε κάθε συνάντηση της νομισματικής επιτροπής της.

Υπενθυμίζεται πως οι ανακοινώσεις της BoE έρχονται μετά από τις αντίστοιχες της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη. Η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 0,50% έναντι 0,75% στην προηγούμενη αύξηση, με τον διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, να προβλέπει μικρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2023.

Η αντίδραση των αγορών

Μετά από την ανακοίνωση της BoE, η στερλίνα υποχωρεί στην αγορά συναλλάγματος έναντι του δολαρίου, χάνοντας 0,80% και την ισοτομία να διαμορφώνεται στο 1,2322 δολάρια ανά 1 στερλίνα.

Η απόδοση του 5ετούς βρετανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,21.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας - «Οι οικονομικές προκλήσεις θα παραμείνουν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider