Πάουελ (Fed): Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά
Αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2022, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια.

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης το βράδυ της Τετάρτης, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να διαπιστώνει πως η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ιδιαιτέρως ανθεκτική και «έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε».

«Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, τα πλήρη αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά» τόνισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και πρόσθεσε πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικάμ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed αποτελεί θεμέλιο λίθο για την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των ΗΠΑ και εξήρε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά στην αμερικανική αγορά εργασίας.

«Χωρίς σταθερότητα στις τιμές, δεν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην οικονομία που να τους ωφελούν όλους» σημείωσε, προσθέτοντας πως καταλαβαίνει τις δυσκολίες που δημιουργούνται για τους Αμερικανούς πολίτες από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά ως αντίδραση στις ενέργειες μας», έσπευσε να συμπληρώσει και προειδοποίησε πως οι ενέργειες της Fed θα οδηγήσουν σε κάποιο «οικονομικό πόνο» ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν καθώς «οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί».

«Κατά την γνώμη μας, σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική» ανέφερε και επεσήμανε πως 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 5% ή και παραπάνω.

Προειδοποίησε πως το πόσο υψηλά θα ανέβουν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο πληθωρισμός και τις οικονομικές συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σημείωσε πως τα ενοίκια και το κόστος στέγασης έχουν εκτοξευθεί ενώ «οι εταιρείες είναι πολύ απρόθυμες να απολύσουν κόσμο».

«Δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό πόσο γρήγορα κινούμαστε. Είναι πολύ πιο σημαντικό ποιο είναι το απόλυτο επίπεδο, και κάποια στιγμή το ερώτημα θα γίνει, πόσο καιρό θα παραμείνουμε περιοριστικοί. Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό ερώτημα τώρα δεν είναι πλέον η ταχύτητα, και αυτό ισχύει και για τον Φεβρουάριο» εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Η οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, αλλά όσο η Fed αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, θα είναι δύσκολο (σσ: για την οικονομία) να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της και οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης θα μειωθούν ανάλογα με την προθυμία μας να υποχωρήσουμε στις αυξήσεις επιτοκίων», σημείωσε και επεσήμανε πως «η ιστορική εμπειρία προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν θα εξετάζαμε μειώσεις επιτοκίων έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 2% με σταθερό τρόπο».

«Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν εμφανείς σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών» συνέχισε, διευκρινίζοντας πως σε αυτές τις κατηγορίες ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει το ίδιο γρήγορα με την αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πληθωρισμός & ανεργία

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά με τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,8% το 2022, αρκετά μακριά σε σχέση με τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ για το 2023 εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 3,1% και στο 2,5% το 2024. Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,6% κατά το επόμενο έτος από το 3,7% που βρίσκεται σήμερα.

Η Fed προχώρησε σήμερα στην έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2022, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια. Το τελικό επίπεδο στο οποίο αναμένεται να τερματιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια τίθεται στο 5%-5,25%, γεγονός που σημαίνει πως εντός του 2023 θα ακολουθήσουν νέες -αλλά μικρότερες- αυξήσεις, ενώ οι πρώτες μειώσεις τοποθετούνται για το 2024.

Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου του Πάουελ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός, η θεωρία «δύο γύρων» της ΕΚΤ και η απειλή που κρύβεται στις αυριανές ανακοινώσεις

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές απώλειες εν αναμονή της Fed

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. την Πέμπτη καθώς ελπίζει πως ο πληθωρισμός «έπιασε ταβάνι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider