Απρόσμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Βρετανία - Η προσοχή στην BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Βρετανία - Η προσοχή στην BoE
Παρά την κάμψη της ανόδου, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω από το επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η BoE, στο 2%

Κάμψη μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoΕ) για τη νομισματική της πολιτική.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10,7% έναντι 11,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 6,3% από 6,5% τον Οκτώβριο και έναντι 6,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά την κάμψη της ανόδου, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω από το επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η BoE, στο 2%. Την Πέμπτη η Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την κάμψη των τιμών στη βρετανική οικονομία.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο η BoE -μετά από την προηγούμενη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής είχε ανακοινώσει πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο μακράς οικονομικής ύφεσης. Η BoΕ έχει προειδοποιήσει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 2% μέχρι τις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider