Λέιν (ΕΚΤ): Τα επιτόκια να αυξηθούν «πολλές φορές» για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Newsroom
Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Τα επιτόκια να αυξηθούν «πολλές φορές» για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός
Ανήσυχος για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ακόμη και το 2023, εμφανίστηκε ο Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ.

Ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, ωστόσο εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους.

Βέβαια, σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Λέιν μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, υπογράμμισε ότι παραμένει αβέβαιο εάν κορύφωση των τιμών έχει ήδη φτάσει ή αναμένεται να επέλθει στις αρχές του 2023.

«Η κύρια αβεβαιότητα είναι ότι έχουμε δει τόσο μεγάλη αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ορισμένες χώρες, οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ, ενώ σε άλλες, για παράδειγμα, δεν παρατηρείται κάτι αντίστοιχο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των τιμών, δεν αποκλείω κάποιο επιπλέον πληθωρισμό στις αρχές του επόμενου έτους. Μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα το 2023 –την άνοιξη ή το καλοκαίρι– θα δούμε μια σημαντική πτώση του πληθωρισμού» έσπευσε να συμπληρώσει.

Υπενθυμίζεται πως ατις 27/10 η ΕΚΤ προχώρησε στην δεύτερη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης και την τρίτη διαδοχική αύξηση στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις του ΔΣ, καθώς κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 0,75%, συνεχίζοντας την προσπάθεια να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, με το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο - Χαμηλότερο των εκτιμήσεων

Γερμανία: Άνω των προσδοκιών οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,8%

Σταϊκούρας σε Βουλή: Ιστορική απόφαση του Eurogroup - Ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ