Ρωσικό πετρέλαιο: Διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα από το εξεταζόμενο πλαφόν της ΕΕ - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσικό πετρέλαιο: Διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα από το εξεταζόμενο πλαφόν της ΕΕ - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται ήδη πολύ κάτω από το προτεινόμενο πλαφόν της ΕΕ.

Με το πλαφόν στην τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο να συζητάται έντονα στους κόλπους της ΕΕ, είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται το γεγονός πως όποια απόφαση και αν παρθεί, σίγουρα το επίπεδο για ανώτατο όριο θα είναι πάνω από αυτό που διαπραγματεύτηκε μέχρι στιγμής στην ενεργειακή αγορά.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν αυτήν την εβδομάδα ένα ανώτατο όριο περίπου στα 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι και όταν επιβληθεί, αναμένεται να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες της G7.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οτιδήποτε επίπεδο οριστεί θα είναι πολύ υψηλότερο από την τιμή του ρωσικού αργού, γνωστό ως μείγμα Urals, σύμφωνα με τα στοιχεία της Argus Media. Το Urals υποχώρησε την Πέμπτη στα περίπου 52 δολάρια το βαρέλι σε δύο από τους βασικούς δυτικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Μάλιστα, κάθε αγοραστής που πληρώνει περισσότερα από το πλαφόν δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά - ιδίως ελληνικά - tankers ή ασφάλιση έναντι κινδύνων όπως οι πετρελαιοκηλίδες. Εάν συμφωνηθεί το ανώτατο όριο από 65 έως 70 δολάρια, η Ρωσία και οι πελάτες της θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερες τιμές και να είναι σίγουροι για τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η ΕΕ θα απαγορεύσει σχεδόν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές στο έδαφός της από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το μπλοκ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκτεταμένες συνομιλίες για το πλαφόν με ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία, να θεωρούν ότι τα 65 δολάρια είναι πολύ χαμηλά για τη Μόσχα, ενώ μέλη όπως η Ελλάδα,η κορυφαία χώρα στον κόσμο από άποψη κατοχής tanker, δεν θέλει να πέσει το πλαφόν κάτω από τα 70 δολάρια.

Ένα υψηλό πλαφόν δεν θα ήταν μια ολοκληρωτική νίκη για τη Μόσχα καθώς οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν αλλά και να πέφτουν, και εάν το ανώτατο όριο εδραιωθεί για τα καλά στην αγορά, η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει μελλοντικά ράλι.

Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επειδή το εμπόριο της Μόσχας έχει γίνει λιγότερο διαφανές από τον πόλεμο, όμως η Platts της S&P Global εκτίμησε την τιμή των Urals στο ρωσικό λιμάνι του Primorsk περίπου στα 52 δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η τιμή Argus χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Πούτιν ετοιμάζει «νέα επίθεση την άνοιξη με στόχο το Κίεβο» - Έτοιμος «να θυσιάσει 100.000 στρατιώτες»

Ρεύμα: Στα 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Δεκεμβρίου

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider