ΕΕ: Στον «πάγο» οι συνομιλίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: Στον «πάγο» οι συνομιλίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ανικανότητα εύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης - Από Δευτέρα οι συνομιλίες.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε μια πρόταση που θεωρούν «πολύ γενναιόδωρη προς τη Μόσχα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, διπλωμάτες περίμεναν να υπάρξει συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι θέσεις αρκετών χωρών παρέμεναν αμετακίνητες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Το μπλοκ έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών που ηγείται η G7. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής είναι εξοργισμένες με την πρόταση να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς το επίπεδο είναι πάνω από τα ποσοστά που πουλάει η Μόσχα το ρωσικό της αργό τώρα. Η Πολωνία απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις, μηχανισμό αναθεώρησης και τιμή κάτω από το επίπεδο της αγοράς, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη.

Οι 27 αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο βασικά ζητήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν ταυτόχρονα:

  • να προσπαθήσουν να «πνίξουν» τα έσοδα προς τη Ρωσία
  • να αποφύγουν τις δυνητικά επώδυνες τιμές του ρωσικού πετρελαίου που θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία.

«Αν βάλεις το ανώτατο όριο τιμής πολύ ψηλά, δεν χτυπάς πραγματικά τη Ρωσία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε σωστά, ώστε να έχει πραγματικά αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Δεκεμβρίου

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο φως» για αλλαγή χρήσης μέρους του ομολογιακού δανείου των 150 εκατ.

Βερολίνο και Παρίσι υπέγραψαν «συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης»