Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο: Αποκλείει με διάταγμα από το ρωσικό αργό όσους συμμετάσχουν στο πλαφόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο: Αποκλείει με διάταγμα από το ρωσικό αργό όσους συμμετάσχουν στο πλαφόν
Αποκλείει με διάταγμα από το αργό της όσους συμμετέχουν στο πλαφόν το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετάσχει στο επερχόμενο πλαφόν που σχεδιάζουν ΕΕ και G7, αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομο με γνώση επί του θέματος.

Το διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών. Ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό ή σε προϊόντα πετρελαίου και ταυτόχρονα θα απαγορεύει τις φορτώσεις που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες υιοθετούν τους περιορισμούς, σύμφωνα με την πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Δεν είναι σαφές τί αντίκτυπο θα είχε στο εμπόριο ένα πλαφόν στις τιμές ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε όσους θα ενταχθούν σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Αντίθετα, θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στην αρχή της εβδομάδας.

Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» δεν ζητούν πλαφόν και φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, μιας και η τελευταία πρόταση για ανώτατο όριο κινείται πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι ένα ανώτατο όριο τιμών. Διπλωμάτες διέκοψαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες για το επίπεδο τιμών εξακολουθούν να υφίστανται και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Δεκεμβρίου

Ο Πούτιν ετοιμάζει «νέα επίθεση την άνοιξη με στόχο το Κίεβο» - Έτοιμος «να θυσιάσει 100.000 στρατιώτες»

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider