Ρεύμα: Οι προμηθευτές με τις μεγαλύτερες μειώσεις τον Δεκέμβριο – Παραδείγματα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Οι προμηθευτές με τις μεγαλύτερες μειώσεις τον Δεκέμβριο – Παραδείγματα
Πίνακες του Insider.gr με τις τελικές επιβαρύνσεις όλων των προμηθευτών (μετά τις επιδοτήσεις) και με τη μεταβολή των «καθαρών» τιμών τους συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Από τα 6,4 έως τα 17,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κυμαίνονται με τις ενισχύσεις οι τιμές των εταιρειών για την 1η κλίμακα των οικιακών τιμολογίων, έναντι 11,2-23,2 λεπτών τον περασμένο μήνα. Παραδείγματα λογαριασμών για τον φθηνότερο και τον ακριβότερο πάροχο.

Σημαντικές ελαττώσεις των «καθαρών» επιβαρύνσεων για τον Δεκέμβριο των οικιακών πελατών ορισμένων προμηθευτών θα προκαλέσουν οι επιδοτήσεις, προσγειώνοντας σε αισθητά χαμηλά επίπεδα τις χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες πριν από λίγες ημέρες για τον επόμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση είναι 22,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες), 17,1 λεπτά για τη 2η κλίμακα (501-1000 kWh) και 8,1 λεπτά για την 3η κλίμακα (πάνω από 1001 kWh). Για τις δύο ανώτερες κλίμακες, ισχύει επίσης το μπόνους 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, στην περίπτωση μείωσης 15% της κατανάλωσης.

Οι τελικές τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Insider.gr, λαμβάνοντας υπόψη τις ενισχύσεις και τις χρεώσεις που δημοσιοποίησαν πριν από λίγες ημέρες οι προμηθευτές, για την πρώτη κλίμακα οι τελικές τιμές διαμορφώνονται από τα 6,4 έως τα 17,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα, το εύρος των «καθαρών» επιβαρύνσεων για την 1η κλίμακα ήταν 11,2-23,2 λεπτών.

Με βάση τον μέσο όρο των «καθαρών» χρεώσεων, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης καταγράφεται μείωση κατά -22% έναντι του Νοεμβρίου, για τη 2η κλίμακα κατά -16%, και για την τρίτη κατά -11%.

Αναλυτικά, οι τιμές όλων των προμηθευτών και για τις τρεις κλίμακες.

Οι μεταβολές από τον Νοέμβριο

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο εύρος που έχουν οι χρεώσεις των παρόχων για τον Δεκέμβριο «μεταφράζεται» και σε μεγάλο εύρος των μειώσεων των τιμών που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά, ανάλογα με την εταιρεία από την οποία προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι θα υπάρξουν οικιακοί καταναλωτές που δεν θα δουν καμία μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ οι πελάτες άλλων εταιρειών θα πληρώσουν έως και 59% φθηνότερα για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν». Επίσης, οι «καθαρές» τιμές τεσσάρων εταιρειών διαμορφώνονται κάτω από τα 10 λεπτά, κάτι που δεν συνέβη για κανέναν πάροχο τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά, οι μεταβολές σε μηνιαία βάση των τελικών τιμών, για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα).

Παραδείγματα λογαριασμών

Στην περίπτωση των πελατών της εταιρείας με τη μικρότερη ονομαστική χρέωση για τον Δεκέμβριο (28,5 λεπτά του ευρώ ανά kWh), αν ένας καταναλωτής «κάψει» 500 κιλοβατώρες (μένοντας επομένως οριακά στην 1η κλίμακα), η επιβάρυνσή του θα είναι 32 ευρώ. Τον Νοέμβριο, οι πελάτες του φθηνότερου παρόχου θα κατέβαλαν 56 ευρώ για κατανάλωση 500 KWh.

Αν «κάψει» τον Δεκέμβριο 700 κιλοβατώρες, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι 54,8 ευρώ (από 88,4 για τον φθηνότερο προμηθευτή τον Νοέμβριο). Στην περίπτωση που δικαιούται το bonus, ο λογαριασμός του θα είναι 44,8 ευρώ (78,4 τον τρέχοντα μήνα).

Όπως είναι φυσικό, τα παραπάνω νούμερα είναι αισθητά αυξημένα στην αντιδιαμετρική περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση των πελατών της εταιρείας που ανακοίνωσε την υψηλότερη χρέωση για τον Δεκέμβριο (39,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα). Αν ένας πελάτης της «κάψει» 500 κιλοβατώρες (μένοντας επομένως οριακά στην 1η κλίμακα), η επιβάρυνσή του θα είναι 88,5 ευρώ (116 τον Νοέμβριο).

Αν καταναλώσει 700 κιλοβατώρες, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι 133,9 ευρώ (από 172,4 τον τρέχοντα μήνα). Ωστόσο, στην περίπτωση που δικαιούται το bonus, ο λογαριασμός του θα είναι 123,9 ευρώ (από 162,4).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω νούμερα αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού. Στις συνολικές επιβαρύνσεις, περιλαμβάνονται επίσης και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες είναι ίδιες για όλους τους παρόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider