Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές
Αισθητή διαφορά στις καθαρές επιβαρύνσεις των καταναλωτών, λόγω της «ψαλίδας» στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο. Από 7,5 έως 18,8 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα για την 1η κλίμακα, ανάλογα με την εταιρεία από την οποία προμηθεύεται ρεύμα ένας καταναλωτής. Προς το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις.

Στο ίδιο μήκος με την οριακή μείωση των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου, μικρή αποκλιμάκωση αναμένεται να υπάρξει και στις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα – με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτός απροόπτου προς το τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η ενίσχυση αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 21-22 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (δηλαδή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίως). Σε αυτή την περίπτωση, συνυπολογίζοντας την επιδότηση, οι «καθαρές» επιβαρύνσεις για την πρώτη κλίμακα θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες ανακοίνωσαν χρεώσεις για τον Δεκέμβριο από 28,5 έως 39,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, ανάλογα με τον πάροχο από τον οποίο προμηθεύεται ένας καταναλωτές ρεύμα, και τις ανακοινώσεις του προμηθευτή για τον επόμενο μήνα, θα κληθεί να πληρώσει από 7,5 έως 18,8 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψει».

Χρηματοδοτικό «μαξιλάρι»

Όπως είναι γνωστό, οι ενισχύσεις αυξομειώνονται σε μηνιαία βάση, ώστε να διατηρούν τις τελικές τιμές ρεύματος στη λιανική σε περίπου σταθερά επίπεδα. Έτσι, με δεδομένο ότι τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού είναι περιορισμένα για να συμβάλει στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, γνώμονας του κυβερνητικού επιτελείου είναι να αξιοποιείται οποιαδήποτε ευνοϊκή συγκυρία (όποτε δηλαδή οι χρεώσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα), ώστε να εξοικονομούνται κεφάλαια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως κάθε μείωση των χρεώσεων δημιουργεί τη δυνατότητα μείωσης και των ενισχύσεων, με συνέπεια να απορροφάται κάθε φορά περίπου το ίδιο ποσοστό ανατιμήσεων. Με αυτό τον τρόπο, χωρίς να προκαλείται επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», το οποίο θα επιστρατευθεί όταν οι χρεώσεις κινηθούν εκ νέου ανοδικά, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για μεγαλύτερες επιδοτήσεις και, κατά συνέπεια, περισσότερα κεφάλαια από το ΤΕΜ.

Μάλιστα, από αυτή την άποψη η συγκυρία των έστω και μικρών μειώσεων των χρεώσεων για τον Δεκέμβριο είναι ακόμη πιο θετική, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την «καρδιά» του χειμώνα. Κάτι που σημαίνει ότι η πτώση του υδραργύρου τους αμέσως επόμενους μήνες, και επομένως η αύξηση της ζήτησης σε ρεύμα, θα οδηγήσει σε άνοδο τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και επομένως τις επιδοτήσεις.

Μεσοσταθμική μείωση 14% των «τελικών» τιμών

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επιδοτήσεις στα επίπεδα των 21-22 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυτό θα σημαίνει πως η μέση «καθαρή» επιβάρυνση τον επόμενο μήνα (για το σύνολο των προμηθευτών) θα διαμορφωθεί στα 13,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα παρουσιάζει μικρή ελάττωση, κατά 14%, έναντι του Νοεμβρίου, όταν διαμορφώθηκε στα 15,9 λεπτά.

Όπως είναι φυσικό, το όφελος από αυτή τη μείωση δεν θα είναι το ίδιο για κάθε καταναλωτή, αφού το ακριβές ποσοστό μείωσης θα εξαρτηθεί από τη χρέωση του προμηθευτή στον οποίο είναι πελάτης. Μάλιστα, ο Δεκέμβριος συγκαταλέγεται στους μήνες που καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές στις ανακοινώσεις των εταιρειών, καθώς τα τιμολόγιά τους θα ξεκινήσουν από τα 28,5 λεπτά και θα φτάσουν μέχρι τα 39,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι διαφορές αυτές, όπως είναι φυσικό, θα «προσγειώσουν» και σε διαφορετικά επίπεδα τις τελικές τιμές των προμηθευτών. Έτσι, όταν τον Νοέμβριο οι «καθαρές» τιμές κυμάνθηκαν από 11,2 έως 23,2 λεπτά του ευρώ ανά KWh, τον Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξουν τελικές επιβαρύνσεις που θα είναι κάτω από τα 10 ευρώ, ξεκινώντας μάλιστα από τα 7,5 λεπτά.

Ως αποτέλεσμα, αν συνυπολογισθούν οι εκπτώσεις συνέπειας των εταιρειών, οι «καθαρές» επιβαρύνσεις 3 έως 5 προμηθευτών θα κινηθούν σε μονοψήφια νούμερα τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2023: Τι θα κρίνει νέα μέτρα στήριξης - Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού και επενδύσεων 11,9 δισ. ευρώ

Ρεύμα: Μειωμένες κατά 10% οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν για τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider