Σε πορεία ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση της οικονομίας για το γ' τρίμηνο, αλλά έρχονται και χειρότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πορεία ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση της οικονομίας για το γ' τρίμηνο, αλλά έρχονται και χειρότερα
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως η χώρα θα βρεθεί στη μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων.

Σε τροχιά ύφεσης βρίσκεται η Βρετανία, με την οικονομία της χώρας να παρουσιάζει συρρίκνωση για το γ' τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), η οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση 0,2% έναντι οριακής ανάπτυξης στο β' τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,5%.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εμφανίζει συρρίκνωση της οικονομίας σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και από τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σε ετήσιο επίπεδο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για ανάπτυξη 2,1%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε 0,2% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,3%.

Για τον ίδιο μήνα, η μεταποιητική παραγωγή στη χώρα έμεινε αμετάβλητη έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%.

Σημειώνεται πως η συρρίκνωση του 0,2% δεν ανταποκρίνεται στον τεχνικό ορισμό για ύφεση (χρειάζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης), ωστόσο οι επίσημοι φορείς της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει για μια ισχυρή ύφεση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα χειρότερα έρχονται

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εκτίμησε πως η χώρα θα βρεθεί στη μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE «βλέπει» πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίσης με το κόστος διαβίωσης, εν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1989 με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλά νέα από Κίνα – «Χαλαρώνει» την καραντίνα και τα μέτρα αντιμετώπισης covid 

Μειωμένη κατά 22% η χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider