ΔΝΤ: Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να φτάνει στο απόγειο της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να φτάνει στο απόγειο της
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε πως «ο πληθωρισμός θα είναι πιο δύσκολος να τεθεί στα επίπεδα του 2%»,

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε πως η άνοδος του πληθωρισμού παγκοσμίως μπορεί να φτάνει στο απόγειο της το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την άνοδο των τιμών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως «δεν θέλω να "προσπεράσω" τα επίσημα στοιχεία, αλλά είναι πολύ πιθανό πως φτάνουμε στο αποκορύφωμα» του πληθωρισμού.

«Βλέπουμε πως οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ ενωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα, όπως και θα έπρεπε» συμπλήρωσε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Παράλληλα, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού για τον πληθωρισμό, λέγοντας πως εάν αυτός «δεθεί» στην οικονομία «τότε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, που είναι η σταθερότητα των τιμών, θα είναι σαθρά».

Ακόμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως «ο πληθωρισμός θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί στα επίπεδα του 2%», σημείο που έχουν θέσει στόχο πολλές κεντρικές τράπεζες. «Εάν δούμε διαφοροποίηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αυτό αναπόφευκτα θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές».

Η προσοχή στις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις της Γκεοργκίεβα έρχονται καθώς την Πέμπτη θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Οκτώβριο.

Οι ανακοινώσεις θα προσφέρουν στοιχεία στους αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) στο μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων και ειδικότερα το εάν και κατά πόσο θα υπάρχει περιθώριο για τη χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Έως και 3 χρόνια θα διαρκέσει η «μάχη» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΗΠΑ - Ενδιάμεσες εκλογές: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να ηλεκτρίσουν τους ψηφοφόρους

Η ΕΚΤ και όχι η Eurostat αρμόδια για την τύχη των εγγυήσεων του «Ηρακλή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider