Γαλλία: Πενιχρή ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο με τον πληθωρισμό σε νέα ιστορικά υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Πενιχρή ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο με τον πληθωρισμό σε νέα ιστορικά υψηλά
Μισθοί Πληθωρισμός
Oι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμες και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αποτέλεσε «βαρίδι».

Πενιχρή ανάπτυξη σημείωσε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν στάσιμες και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αποτέλεσε «βαρίδι».

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο αυξήθηκαν. Σε εναρμονισμένη με την ΕΕ βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,3% μηνιαία, λόγω του κόστους της βενζίνης και των τιμών των τροφίμων.

Το ετήσιο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,1% έναντι 6,2% έναν μήνα νωρίτερα, ανακοίνωσε το INSEE, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 6,8% για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο ακολούθησε δύο διαδοχικούς μήνες επιβράδυνσης των αυξήσεων στις τιμές. Η Γαλλία τα πήγε καλύτερα από τους γείτονές της στο να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι βαριές δαπάνες της για γενική προστασία των νοικοκυριών επιφυλάσσουν «προβλήματα» για το μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελ Εριάν: Ανησυχητικά υψηλός ο πληθωρισμός - Η Fed έχει... τρίλημμα

Πόλεμος και πληθωρισμός καθυστερούν την ανάκαμψη των αερομεταφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider