Ελ Εριάν: Ανησυχητικά υψηλός ο πληθωρισμός - Η Fed έχει... τρίλημμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελ Εριάν: Ανησυχητικά υψηλός ο πληθωρισμός - Η Fed έχει... τρίλημμα
Το τρίλημμα που έχει να λύσει ο πρόεδρος της Fed, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ - Εριάν.

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση» χάρη στη σχετικά ανθεκτική αγορά εργασίας ενώ η Wall Street βρίσκεται ήδη σε υψηλό επιτοκιακό κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Allianz SE.

Ενώ η Fed αντιμετωπίζει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή του, Πολ Βόλκερ, ο Ελ-Εριάν εκτιμά πως αμερικανική κεντρική τράπεζα μπορεί ακόμη να αποτρέψει μια οικονομική ύφεση στην εκστρατεία της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού -- αν και το εγχείρημα φαίνεται ακατόρθωτο.

«Ο κίνδυνος ύφεσης των ΗΠΑ είναι ανησυχητικά υψηλός. Δεν νομίζω ότι είναι τελειωμένη υπόθεση» επεσήμανε μιλώντας στην Bloomberg Television την Τρίτη. «Η Fed ελπίζει να βρει ακόμα έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως ο Βόλκερ το 1980 έθεσε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια σε περίπου 20%, ενώ ο τωρινός πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, καλείται να λύσει ένα... τρίλημμα.

«Το πρόβλημα που έχει τώρα ο Τζερόμ Πάουελ και δεν είχε ο Βόλκερ, είναι ένα τρίλημμα. Ο Βόλκερ ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος Πάουελ έχει να αντιμετωπίσει και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», εξήγησε ο Ελ-Εριάν.

Εάν η Fed απομακρυνθεί από την τρέχουσα επιθετική πολιτική της, θα οφείλεται στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και «δεν πρόκειται να είναι επειδή αποφάσισαν να μην εξετάζουν πλέον τον πληθωρισμό» διευκρίνισε ο κ. Ελριάν.

«Ο κίνδυνος εδώ είναι να βρεθούμε σε ένα τέλμα στασιμοπληθωρισμού καθώς προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό συμβαίνει όταν αργείς και έχεις λιγότερους βαθμούς ελευθερίας» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή, αλλά απαιτεί μια Fed που έχει πολύ περισσότερες δεξιότητες και πολύ περισσότερη τύχη γιατί δεν έχει πλέον χρόνο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fed συνεχίζει να εξάγει... πληθωρισμό και ύφεση - Η αντίδραση της ΕΚΤ

«Πυρά» Μελόνι κατά ΕΚΤ για την αύξηση επιτοκίων

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider