Φορέας Ακινήτων: Με πέντε επενδυτικά funds ξεκινά ο Ανταγωνιστικός Διάλογος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορέας Ακινήτων: Με πέντε επενδυτικά funds ξεκινά ο Ανταγωνιστικός Διάλογος
Δεδομένης της ανοδικής πορείας των επιτοκίων, κρίσιμο στη διαπραγμάτευση θα είναι το επιτόκιο (Euribor + spread) με βάση το οποίο θα υπολογίζεται το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι ευάλωτοι οφειλέτες. Ο ανταγωνιστικός διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Με πέντε από τα έξι επενδυτικά funds (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC) που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων του νέου πτωχευτικού νόμου, θα προχωρήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Ο ανταγωνιστικός διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, με την Αναθέτουσα Αρχή να αποστέλλει επιστολή στους πέντε προεπιλεγέντες, με την οποία θα κληθούν να παραλάβουν την Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο. Στην Πρόσκληση Συμμετοχής θα καθορίζονται οι όροι σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος, προκειμένου να εκτιμηθούν οι τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά. Παράλληλα, για να διερευνηθούν τα μέσα που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες που υπαγορεύουν τη σύσταση του Φορέα.

Σημειώνεται ότι η ανάληψη της σύστασης και λειτουργίας του Φορέα Ακινήτων θα γίνει αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια και από έναν επενδυτή, χωρίς καμία συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με παροχή εγγυήσεων.

Βασικό σημείο, πάντως, της διαπραγμάτευσης που πρόκειται να διεξαχθεί με τους πέντε υποψήφιους ενδιαφερόμενους είναι το επιτόκιο (Euribor + spread) με βάση το οποίο θα υπολογίζεται το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι ευάλωτοι οφειλέτες. Δεδομένης της ανοδικής φάσης στην οποία βρίσκονται τα επιτόκια, αλλά και το κλίμα αυξημένων αβεβαιοτήτων στις αγορές, το ζητούμενο κατά τη διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους θα είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη τελική επιβάρυνση των οφειλετών.

Η ΕΓΔΙΧ θα διεξάγει ανταγωνιστικό διάλογο με καθέναν από τους προεπιλεγέντες σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του Συμβατικού Αντικειμένου (δηλ. της παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο της υποχρέωσης στον επενδυτή να αγοράζει τα σπίτια των ευάλωτων και να τους τα μισθώνει για περίοδο 12 ετών). Κατά την κρίση της, η ΕΓΔΙΧ θα μπορεί να συζητήσει και όλες τις πτυχές της Σύμβασης Παραχώρησης. Στο στάδιο αυτό, προκειμένου οι προεπιλεγέντες να υποβάλουν τα σχόλιά τους ή να εκπονήσουν τις προτάσεις τους, η ΕΓΔΙΧ θα μπορεί να τους χορηγεί κάθε χρήσιμο στοιχείο.

Στο επόμενο στάδιο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες θα αξιολογήσουν το Υπουργείο Οικονομικών και η ΕΓΔΙΧ προκειμένου να καταλήξουν στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με τον προτιμητέο επενδυτή.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 2023 και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εντός του Μαΐου 2023 θα επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, εντός διμήνου εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης στον επενδυτή και η συμφωνία θα κυρωθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων προβλέπει ότι η ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Αυτή θα αξιολογηθεί με βάση το ύψος ανάληψης κινδύνου από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης, το ζητούμενο ύψος του μισθώματος, την διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου από τον επενδυτή και την ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία που αυτός θα προσφέρει. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα αξιολογηθούν σε όλα τα παραπάνω και η συνολική τους βαθμολογία θα προκύψει από μαθηματικό τύπο που πρόκειται να εξειδικευτεί.

Σημειώνεται ότι ο επενδυτής θα πρέπει να δεσμευτεί για τα ποσά που θα επενδύει ετησίως για την αγορά κατοικιών. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει το όριο της συνολικής επένδυσης από τον επενδυτή σε 1,5 – 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να τον θεωρήσει κατάλληλο για να αναλάβει να «τρέξει» τον Φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας προβλέπει ότι οι ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι είτε κηρύχθηκαν σε πτώχευση είτε επισπεύδεται σε βάρος της κύριας κατοικίας τους αναγκαστική εκτέλεση από πιστωτή που έχει υποθήκη ή προσημείωση στο ακίνητο, θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να μισθώσουν, κατόπιν σχετικού αιτήματος, την κύρια κατοικία τους σε Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Στους οφειλέτες θα καταβάλλεται από το Δημόσιο το στεγαστικό επίδομα (70 – 210 ευρώ αναλόγως σύνθεσης νοικοκυριού) ως συνεισφορά στο μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλλουν στον Φορέα. Για την υλοποίηση του Φορέα Ακινήτων, ωστόσο, προαπαιτούμενο θα είναι η DGComp να αποφανθεί ότι η μηνιαία καταβολή της επιδότησης από το κράτος δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην ελληνική αγορά ακινήτων

Πού οφείλεται η «τάση» επέκτασης των επιχειρήσεων στα τουριστικά ακίνητα

Real Estate – Γραφεία: Το μεγάλο «κενό» ανάμεσα σε ζήτηση και προσφορά – Οι ανάγκες για χιλιάδες τ.μ. ετησίως και η έλλειψη prime προϊόντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider