Bloomberg: Διαδοχικές μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ «βλέπουν» οι αναλυτές παρά την επερχόμενη ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Διαδοχικές μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ «βλέπουν» οι αναλυτές παρά την επερχόμενη ύφεση
AP - EKT - EUROPEAN CENTRAL BANK
Πεπεισμένοι πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων, παρά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να περιέλθει σε ύφεση, εμφανίζονται αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Πεπεισμένοι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων στις επερχόμενες συνεδριάσεις της -παρά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να περιέλθει σε ύφεση- εμφανίζονται αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να δράσει η ΕΚΤ για την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο αναλυτικά, η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα ανέλθει στο 2,5% ως τον ερχόμενο Μάρτιο, ποσοστό αυξημένο κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Κάτι τέτοιο σημαίνει, πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης και σε μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και τον Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτίμησαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται ακόμα στο σημείο που απαιτείται ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αρκετά, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν 5 φορές υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η δράση της ΕΚΤ στο ζήτημα των επιτοκίων ενδεχομένως να είναι υπερβολική, γεγονός που θα οδηγήσει τους αξιωματούχους της ευρωτράπεζας να κάνουν ορισμένα βήματα πίσω μειώνοντας τα επιτόκια, αρχής γενομένης από το 2024, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις για μία πρώτη μείωση ήδη από το καλοκαίρι του 2023.

«Με την ύφεση να παραμονεύει, με τις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τους αυξανόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά», επισήμανε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η ΕΚΤ ζητάει τα λεφτά της (2,1 τρισ.) πίσω από τις τράπεζες - Τι ετοιμάζει για επιτόκια και... 2023

Κάζακς (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο έτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider