ΥΠΟΙΚ: Στα 12,9 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των επιδοτήσεων για ρεύμα-αέριο το 2023– 400 εκατ. από κρατικό χρήμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Στα 12,9 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των επιδοτήσεων για ρεύμα-αέριο το 2023– 400 εκατ. από κρατικό χρήμα
Στο 1 δισ. ευρώ το συνολικό αποθεματικό του 2023 για μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης του επόμενου χρόνου το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Την πολύ μεγάλη πίεση που αναμένεται πως θα δεχθεί και το 2023 η Ελλάδα λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αποτυπώνει η πρόβλεψη για το κόστος του πακέτου επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023 με τη μορφή που εστάλη από το ΥΠΟΙΚ προ ημερών στις Βρυξέλλες. Το κόστος για τον επόμενο χρόνο: φτάνει στα 12,9 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως θα καλυφθεί σχεδόν εξολοκλήρου από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο προς την Κομισιόν αναφέρεται πως «για το 2023 οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 12,9 δισ. ευρώ. Το κόστος σχεδόν αντισταθμίζεται από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που υπολογίζονται για το 2023 σε 12,5 δισ. ευρώ». Δηλαδή, υπολογίζεται πως τα έσοδα θα είναι τόσα ώστε να απομένουν 400 εκατ ευρώ για κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται επίσης η πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στον Προϋπολογισμό για αυξημένο επίδομα θέρμανσης στα 250 εκατ ευρώ αλλά και σε αποθεματικό 1 δισ. ευρώ το 2023 το οποίο θα πρέπει να τροφοδοτήσει κάθε έκτακτη παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση, δηλαδή «το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων στην ενέργεια, αλλά και το πιθανό επιπλέον βάρος που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός στις κρατικές δαπάνες».

Το βάρος του 2022

Η πρόβλεψη για το 2023 είναι υψηλή και τούτο δεδομένου πως έως τον Οκτώβριο το κόστος έφτασε στα 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ καλύπτονται από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ ήταν κρατική δαπάνη. Αλλά και στο ίδιο κείμενο για το 2022 αναφέρεται πως η δαπάνη φέτος αναμένεται πως θα φτάσει στα 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το πιο μεγάλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 250 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο από το συνολικό πακέτο των περίπου 2 δισ. ευρώ επιδοτήσεων διατέθηκε ως δημόσια δαπάνη ένα ποσό που φτάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις που μετέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Για το τελευταίο 3μηνο είχαν προβλεφθεί να δαπανούνται από τα κρατικά ταμεία 100 εκατ. ευρώ το μήνα.

Βεβαίως, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται αύριο με την ευχή ένα μέρος του «βάρους» για το ενεργειακό κόστος να καλυφθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Με μεγάλο άγνωστο «Χ» όπως παραδέχεται από την ανάλυσή του και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός το τι θα γίνει τελικά το 2023 και στο πεδίο του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα πεδία της πιθανής κρίσης χρέους και της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider