Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Reuters: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
Σχεδόν το 65% των 34 ερωτηθέντων εκτίμησε ότι το κόστος ζωής στην Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί ή θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Σε ακόμα μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο του.

Η ΕΚΤ στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, ωστόσο τον περασμένο μήνα άγγιξε το 10%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα φτάσει έως το 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, προτού υποχωρήσει σταδιακά, ωστόσο δεν θα φτάσει τον στόχο μέχρι τα τέλη του 2024.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Απαιτούνται ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί επίσης τα spreads των ομολόγων, επομένως μια αύξηση μεγαλύτερη των 75 μονάδων φαίνεται απίθανη», δήλωσε ο Brian Martin της ANZ.

Το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης των τιμών προέρχεται από την ενεργειακή κρίση. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν το 65% των 34 ερωτηθέντων εκτίμησε ότι το κόστος ζωής στην Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί ή θα επιδεινωθεί σημαντικά. Μόνο 12 υποστήριξαν ότι θα βελτιωθεί.

«Οι χειρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον τομέα των νοικοκυριών θα παρουσιαστούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι εποχικά υψηλότερη», δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2% την ερχόμενη Πέμπτη, άποψη που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διεξήχθη στις 12-18 Οκτωβρίου σε περισσότερους από 60 οικονομολόγους.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, κατά 50 μονάδες βάσης σε όλα της τα επιτόκια, ενώ ακολούθησε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ξανά σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 10,1% τον Σεπτέμβριο

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν άλλα 15 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider