Nτάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Πάνω από 4,5% τα επιτόκια της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nτάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Πάνω από 4,5% τα επιτόκια της Fed
Προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο επίμονος και υψηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια της Fed πάνω από το επίπεδο του 4,5%.

Ο Τζέιμι Ντάιμον εκτιμά πως η Fed δεν μπορεί να επαναφέρει στον δρόμο που θέλει την αμερικανική οικονομία και να μην προκαλέσει ύφεση με τις παρεμβάσεις της.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει μια ομαλή προσγείωση -- δεν νομίζω, αλλά μπορεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan σε συνέδριο βιομηχανίας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι εναλλακτικές λύσεις θα είναι μια ήπια ή σοβαρή ύφεση. «Σε μια σκληρή ύφεση, θα μπορούσατε να περιμένετε ότι η αγορά θα υποχωρήσει άλλο 20% έως 30%» υπογράμμισε σύμφωνα με το Βloomberg. Ωστόσο, διαθέτει «απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη» στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πολύ χειρότερος από τα άλλα πιθανά αποτελέσματα, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εργάζεται για να μειώσει τις πιέσεις των τιμών.

Ο CEO ταυτόχρονα προειδοποίησε πως το επιτόκιο αναφοράς της Fed πιθανότατα θα πρέπει να αυξηθεί υψηλότερα από το επίπεδο 4% έως 4,5% που προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει. Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται «ισχυρή» αύξηση των επιτοκίων - Πάνω από 7% ο γερμανικός πληθωρισμός το 2023

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν στέρησε τα κέρδη από τις ευρωαγορές

Μπάιντεν: Στα ύψη οι τιμές - Πρώτη μου προτεραιότητα η μάχη κατά του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider