ΗΠΑ: Επιμένει ο πληθωρισμός - Στο 0,4% η αύξηση των τιμών παραγωγού, άνω των εκτιμήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επιμένει ο πληθωρισμός - Στο 0,4% η αύξηση των τιμών παραγωγού, άνω των εκτιμήσεων
Ο πληθωρισμός είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας για το έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο παρά τις προσπάθειες της Fed να ελέγξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της Τετάρτης από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, που μετρά τι λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε 0,4% για τον μήνα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones για άνοδο 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο PPI αυξήθηκε 8,5%, κάτι που συνιστά ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Αύγουστο.

Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα και 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το τελευταίο να αντιστοιχεί στην αύξηση του Αυγούστου. Εξαιρουμένων μόνο των τροφίμων και της ενέργειας, ο PPI ήταν σταθερός.

Ο πληθωρισμός είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας για το έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η Fed αντέδρασε αυξάνοντας τα επιτόκια πέντε φορές φέτος για συνολικά 3% και αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια τέταρτη συνεχή αύξηση 0,75% όταν συνεδριάσει ξανά σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι η Fed έχει ακόμα δουλειά να κάνει. Πράγματι, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν υπήρξε πρόοδος στον πληθωρισμό».

Η ανακοίνωση του PPI έρχεται μια μέρα πριν από τον πιο σημαντικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Τα δύο μέτρα διαφέρουν στο ότι ο PPI μετρά τις τιμές σε επίπεδο χονδρικής ενώ ο CPI μετράει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέστερ (Fed): Μικρή η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού - Να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider