Υποχωρεί και πάλι η στερλίνα - «Ξεθωριάζει» η ώθηση της BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί και πάλι η στερλίνα - «Ξεθωριάζει» η ώθηση της BoE
Οι επενδυτές φοβούνται την αστάθεια της στερλίνας, εκτιμώντας πως τον επόμενο μήνα θα κινηθεί σε επίπεδα συγκρίσιμα με το ξέσπασμα της πανδημίας και την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

Σε πτώση βρίσκεται και πάλι η στερλίνα στην αγορά συναλλάγματος, καθώς το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) χαλάρωσε προσωρινά τις πιέσεις για το βρετανικό νόμισμα, όμως δεν πρόσφερε καθησυχασμό μεγάλης διαρκείας στους επενδυτές.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1,2% στα 1,0763 δολάρια, μετά την πτώση από περίπου 1,05 δολ. σε 1,09 την Τετάρτη. Η διολίσθηση της Πέμπτης βάζει τη λίρα σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα της από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016, το γνωστό και ως Brexit όπως μεταδίδει τo Bloomberg.

Το χάος στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζεται στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης, που έστειλε τη λίρα στο χαμηλότερο επίπεδο της ποτέ έναντι του δολαρίου, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού. Οι συνθήκες στην αγορά ηρέμησαν πρόσκαιρα από την παρέμβαση της BοE την Τετάρτη, αλλά δεν φαίνεται αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με αναλυτές.

«Οι ενέργειες της BOE μπορούν να κάνουν ελάχιστα για την αντιμετώπιση του θεμελιώδους ζητήματος που οδηγεί τις αγορές επί του παρόντος, δηλαδή της (έλλειψης αξιόπιστης) δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης – η οποία είναι απίθανο να διορθωθεί σύντομα», τόνισαν οι στρατηγικοί αναλυτές της RBC Capital Markets.

Το δημοσιονομικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι αυτά τα μέτρα τόνωσης θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό. Αναλυτές να ζητούν από τη ΒοΕ να εφαρμόσει μια πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης, αλλά ακόμη και αυτό φαίνεται ανίκανο να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπάροου, επικεφαλής της στρατηγικής της Standard Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Wall Street: Το sell-off από τις αρχές του 2022 εξανέμισε 9 τρισ. δολάρια από τον πλούτο των νοικοκυριών

ICGB Interconnector: Υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού IGB

gazzetta
gazzetta reader insider insider