Αρνητική η Αθήνα σε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητική η Αθήνα σε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Η κυβέρνηση εκτιμά πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας με καύσιμο της «Γηραιάς Ηπείρου», προκαλώντας προβλήματα επάρκειας που θα ασκούσαν ανατιμητικές πιέσεις στο κόστος του. Η Ελλάδα προσέρχεται στην αυριανή έκτακτη σύνοδο υπουργών Ενέργειας με τη θέση που έχει ήδη προτείνει, για επιβολή πλαφόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου.

Με τις χώρες που απορρίπτουν το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο συντάσσεται η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσερχόμενη στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας με την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες, για επιβολή πλαφόν τις χονδρεμπορικές τιμές σε όλες τις αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου».

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ένα πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο στην πράξη θα «ενεργοποιούσε» την πλήρη διακοπή από τη Μόσχα των εξαγωγών σε όλα τα κράτη-μέλη, κλείνοντας τη στρόφιγγα σε όλες τις «οδούς» τροφοδοσίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα επέφερε προβλήματα επάρκειας τροφοδοσίας σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», τα οποία μάλιστα σε χώρες όπου το καύσιμο έχει σημαντικό μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή, θα προκαλούσαν και προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, η περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές θα ανατροφοδοτούσε τις ανατιμητικές πιέσεις στην τιμή του σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο». Επομένως, το κόστος του θα εκτινασσόταν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα προσέλθει στη Σύνοδο με την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες για τη συγκράτηση των τιμών αερίου, δηλαδή την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές σε όλες τις αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου». Ένα τέτοιο μέτρο, όπως σημειώνει η ελληνική πλευρά, θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση και τα προθεσμιακά συμβόλαια στο ολλανδικό hub (TTF), μειώνοντας επομένως και τις τιμές του αερίου αγωγού, στη φόρμουλα τιμολόγησης του οποίου περιλαμβάνεται ως παράμετρος ο δείκτης TTF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος και αέριου ζήτησε από τις βιομηχανίες το ΥΠΕΝ – Το ραντεβού και το κακό σενάριο

Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προτείνει η Κομισιόν

Βρετανία: Πλαφόν και όχι πάγωμα στους λογαριασμούς ενέργειας ανακοίνωσε η Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider