«Τα χειρότερα είναι μπροστά»: Ηχηρή προειδοποίηση Uniper μετά τη ρωσική διακοπή ροών στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τα χειρότερα είναι μπροστά»: Ηχηρή προειδοποίηση Uniper μετά τη ρωσική διακοπή ροών στην Ευρώπη
Το ρωσικό «μπλόκο» στις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 και η επακόλουθη άνοδος των τιμών στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση για τη γερμανική εταιρεία και όχι μόνο.

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper προειδοποίησε την Τρίτη ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά, μετά την διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις τιμές να σκαρφαλώνουν.

«Το έχω πει πολλές φορές φέτος και το λέω επανειλημμένα στους πολιτικούς. Κοιτάξτε, τα χειρότερα έρχονται ακόμη», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach, σε εμφάνισή του στο CNBC στο Μιλάνο.

«Αυτό που βλέπουμε στη χονδρική αγορά είναι 20 φορές η τιμή που είχαμε δει πριν από δύο χρόνια. 20 φορές πάνω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση με όλους που έχουν την ευθύνη για το πώς θα το διορθώσουμε», πρόσθεσε.

Η Gazprom, ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, διέκοψε επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, πυροδοτώντας φόβους ότι πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ενεργειακά προβλήματα.

Από την πλευρά της, η Uniper, η μεγαλύτερη εταιρία εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία που διασώθηκε από την κυβέρνηση με 15 δισ. ευρώ, έχει πληγεί σφοδρά από τις πολύ μειωμένες ροές από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Ο Maubach επεσήμανε πως η σχέση της εταιρείας με τη Ρωσία ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1970 και ο ίδιος είχε προσωπικά υπερασπιστεί τη Gazprom ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας μέχρι και την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Εκ των υστέρων, ίσως ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν ''όπλο'' το αέριο. Ίσως ήταν απλώς ένας ευσεβής πόθος μας», ομολόγησε.

«Νομίζω ότι η συνεργασία πια έχει τελειώσει και δεν νομίζω ότι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Επομένως, εστιάζουμε στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Ενέκρινε το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, «Ρωσικός Κόσμος»

Λευκορωσία: Είναι η επόμενη στη λίστα του Πούτιν για προσάρτηση;

Το Κρεμλίνο κορυφώνει την καταστολή κατά του Τύπου - Ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του περιοδικού Novaïa Raskaz-Gazeta

gazzetta
gazzetta reader insider insider