Συνεχίζεται η διαμάχη Gazprom και Siemens Energy για τον Nord Stream 1 - Πτώση άνω του 10% στο φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η διαμάχη Gazprom και Siemens Energy για τον Nord Stream 1 - Πτώση άνω του 10% στο φυσικό αέριο
Το πετρέλαιο Brent υποχωρεί 3,15% στα 92,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI χάνει 0,64% στα 86,3 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 12% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω της διαφωνίας μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της γερμανικής Siemens Energy για τη συντήρηση του Nord Stream 1.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου, παραδόσεως Οκτωβρίου, στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφουν απώλειες 11,9% στα 216,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο Brent υποχωρεί 3,15% στα 92,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI χάνει 0,64% στα 86,3 δολάρια το βαρέλι.

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 έκλεισε την περασμένη Τετάρτη για εργασίες επισκευής που αρχικά θα διαρκούσαν τρεις ημέρες, ωστόσο η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευές, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της G7 για πλαφόν στη ρωσική ενέργεια.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Siemens. Πρέπει πρώτα να επισκευάσουν τον εξοπλισμό», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov, όταν ρωτήθηκε πότε θα ξαναρχίσουν οι αποστολές. Σε ανακοίνωση στο Telegram το Σάββατο η Gazprom ανέφερε ότι «η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση, εντοπίζει δυσλειτουργίες… και είναι έτοιμη να διορθώσει τις διαρροές. Μόνο που δεν υπάρχει πουθενά να γίνει η επισκευή».

Από την πλευρά της η Siemens Energy διέψευσε τους ισχυρισμούς της Gazprom, λέγοντας ότι δεν της ζητήθηκε να πραγματοποιήσει το έργο, ότι η διαρροή δεν θα επηρεάσει μια τουρμπίνα, ότι θα μπορούσε να επισκευαστεί επί τόπου και ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλες για να συνεχιστούν οι ροές.

«Τέτοιες διαρροές συνήθως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου», ανέφερε η Siemens Energy σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. «Είναι μια διαδικασία ρουτίνας κατά τις εργασίες συντήρησης. Στο παρελθόν, αυτού του είδους η διαρροή δεν είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας».

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Στο μέγιστο επίπεδο η πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου

Ρωσία: Έσοδα 158 δισ. ευρώ από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους έξι μήνες του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider