Η Ρωσία σταματά και πάλι τη ροή αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία σταματά και πάλι τη ροή αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1
Η Gazprom ανακοίνωσε πως οι ροές αερίου μέσω του Nord Stream 1 έχουν διακοπεί πλήρως λόγω ενός προβλήματος διαρροής που προέκυψε στις εργασίες συντήρησης του αγωγού.

Τελευταία ενημέρωση: 21:27

Συνέχεια στις ενεργειακές πιέσεις που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει η Ρωσία, αναφέροντας πως οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 είναι αμφίβολο πως θα αρχίσουν αύριο, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, η ρωσική Gazprom ενημερώνει πως οι ροές αερίου μέσω του Nord Stream 1 έχουν διακοπεί πλήρως λόγω ενός προβλήματος διαρροής που προέκυψε στις εργασίες συντήρησης του αγωγού. Σημειώνεται πως η Gazprom είχε διακόψει την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης στον αγωγό που ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Η τελευταία ανακοίνωση της -ελεγχόμενης από το Κρεμλίνο- Gazprom σημειώνει πως «η παροχή αερίου θα διακοπεί μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη», χωρίς να αναφέρει το πότε θα είναι αυτό.

Παράλληλα, η Gazprom πρόσθεσε πως η διαρροή που επικαλείται έχει καταγραφεί και από στελέχη της Siemens Energy.

Σημειώνεται πως οι τιμές του αερίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται προς τα πάνω από την εξέλιξη, καθώς τα συμβόλαια του φυσικού αερίου (παράδοσης Οκτωβρίου) στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ υποχωρούν άνω του 10%, στα 214,66 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

O Σιμόνε Ταλιπιέτρα, αναλυτής του think tank Bruegel, δήλωσε στο Bloomberg πως η ανακοίνωση της Gazprom «είναι μια ακόμα ένδειξη για το ότι μεταξύ των "τεχνικών ζητημάτων" και των "διαφωνιών στα συμβόλαια", το βασικό σενάριο για την Ευρώπη η είναι ένας χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο. Ο Πούτιν προσπαθεί να χτυπήσει την Ευρώπη εκεί που την πονάει περισσότερο».

Η αντίδραση της Κομισιόν

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε η Gazprom, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, έκανε λόγο για «ψευδείς προφάσεις» της ρωσικής εταιρείας, λέγοντας πως «επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστεία της Ρωσίας ως προμηθευτής.

Επιπλέον, αποδεικνύει τον κυνισμό της Ρωσίας, καθώς προτιμά να "καίει" το αέριο αντί να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Μετά από τις αποφάσεις των G7

Η κίνηση της Gazprom ακολουθεί την απόφαση των χωρών των G7 για να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το ύψος του πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από τεχνικά θέματα και η τιμή του πλαφόν θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες, σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

«Σκοπεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με τον χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ» αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο «είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να παλέψουμε τον πληθωρισμό».

Αντίδραση στο πλαφόν της ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για το ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Απαντώντας στην ΕΕ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει υπάρξει στο παρελθόν πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, ανέφερε στο Telegram, απαντώντας στην πρόεδρο της Κομισιόν, πως «απλά δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ο κίνδυνος ύφεσης

Σημειώνεται πως οι ενεργειακές εξελίξεις καθιστούν περισσότερο πιθανή την ύφεση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως ««ένα ολικό κλείσιμο της παροχής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει ως λογική βάση για τη δημιουργία μακροοικονομικών προβλέψεων για την Ευρωζώνη».

Ο οίκος τονίζει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση κατά 1,5% με 2% για το 2023, η Ιταλία 2,5% και η Γερμανία 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακό και Κομισιόν, το καρότο και το... μαστίγιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider