Υπό συζήτηση η παράταση της ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό συζήτηση η παράταση της ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών
Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης και πέρα από τον Σεπτέμβριο των αγροτών για την αγορά πετρελαίου κίνησης για τα αγροτικά μηχανήματα.

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης και πέρα από τον Σεπτέμβριο των αγροτών για την αγορά πετρελαίου κίνησης για τα αγροτικά μηχανήματα κατά το τυπικό που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ευρύτερου κοινού με την απευθείας έκπτωση των 15 λεπτών στην αντλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο κατά της ακρίβειας των καυσίμων με πηγή να αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν πιο αργά μέσα στο φθινόπωρο, κάτι που ισχύει και για παρόμοιες δράσεις όπως είναι το Fuel Pass. Ωστόσο, δεδομένου του αυξημένου λειτουργικού κόστους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε είδους επιχείρηση και λαμβάνοντας υπ' όψιν την προηγούμενη εμπειρία αναφορικάμε την υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου, θεωρείται πιθανή μια νέα ενίσχυση η οποία θα ισχύσει από τα μέσα φθινοπώρου.

Πάντως, εκτός από την ενίσχυση αγοράς καυσίμων, οι αγρότες έχουν λαμβάνειν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους. Μάλιστα, με σχετική διευκρίνιση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με στόχο να επιλυθούν θέματα μη καταβολής της επιστροφής (η οποία επισπεύσθηκε και αντί για το Νοέμβριο άρχισε να καταβάλλεται τον Αύγουστο), το υπουργείο έδωσε παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου του 2022 να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ώστε να λάβουν κατόπιν το ποσό της επιστροφής ΕΦΚ που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι:

«Όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, έως τις 15 Ιουλίου, στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.), δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, ώστε να λάβουν, ακολούθως, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που τους αναλογεί».

Υπενθυμίζεται ότι το καταβλητέο ποσό υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική Οικονομία: Πόσο αποδοτική είναι τελικά η ανακύκλωση ανταλλακτικών αυτοκινήτων

Gallo (Italgas): Στόχος της ΔΕΠΑ Υποδομών 1 εκατ. συνδέσεις έως το 2028 – Συζητήσεις με Κοπελούζο για «είσοδο» με 10-20%

Σε κινούμενη άμμο τιμών ενέργειας – αποφάσεων ΕΕ το πακέτο των μέτρων στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider