Κομισιόν: Προϋπολογισμός ρεκόρ 272 εκατ. ευρώ σε 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από το Erasmus+

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Προϋπολογισμός ρεκόρ 272 εκατ. ευρώ σε 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από το Erasmus+
Κάθε συμμαχία λαμβάνει έως 14,4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ για τέσσερα έτη. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το μέχρι πρότινος ανώτατο ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τρία έτη.

Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2022 για την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προϋπολογισμό ρεκόρ 272 εκατ. ευρώ από το Erasmus+, 16 υφιστάμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη, ενώ τέσσερις νέες συμμαχίες θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους.

Μαζί με τις 24 συμμαχίες που επιλέχθηκαν το 2020, συνολικά 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν πλέον 340 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πρωτεύουσες και απομακρυσμένες περιφέρειες 31 χωρών. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ευρώπη που συνεργάζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος των σπουδαστών, των εκπαιδευτών και της κοινωνίας.

Ο Αντιπρόεδρος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Παρατηρώντας μεμονωμένα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης, βλέπει κανείς ότι καθένα από αυτά αποτελεί αυτόνομο κέντρο γνώσης και καινοτομίας. Με τη διασύνδεσή τους και τη δημιουργία διακρατικών συμμαχιών, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν Ευρωπαίοι πρωταθλητές της γνώσης και να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα φέρουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη σε νέο επίπεδο. Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους επιτυχόντες υποψηφίους».

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα ερχόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του οράματος μας για τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη: πανεπιστημιουπόλεις που εκτείνονται μεταξύ πανεπιστημίων και διασχίζουν σύνορα και επιστημονικούς κλάδους, όπου φοιτητές, προσωπικό και ερευνητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης μπορούν να απολαμβάνουν αδιάλειπτη κινητικότητα και να δημιουργούν από κοινού νέες γνώσεις. Είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι με το πρόγραμμα Erasmus+ είμαστε σε θέση να παρέχουμε υψηλότερη και πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις συμμαχίες, καθώς και για το γεγονός ότι διασφαλίσαμε μια συμπεριληπτική προσέγγιση, παρέχοντας ευκαιρίες στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προσχωρήσουν σε υφιστάμενες συμμαχίες ή να δημιουργήσουν νέες».

Κάθε συμμαχία λαμβάνει έως 14,4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ για τέσσερα έτη. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το μέχρι πρότινος ανώτατο ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τρία έτη.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2022 για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του Erasmus+ είχε δύο στόχους: αφενός, να παράσχει βιώσιμη χρηματοδότηση σε ήδη υφιστάμενες επιτυχημένες συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την επιδίωξη του μακροπρόθεσμου οράματος τους. Οι επιτυχείς 16 συμμαχίες έχουν μεγεθυνθεί κατά περίπου 30 νέα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφετέρου, η πρόσκληση υποστήριξε τη δημιουργία νέων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από κοινά στρατηγικά οράματα.

Μαζί με τις 24 συμμαχίες που επιλέχθηκαν το 2020, στα συνολικά 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια συμμετέχουν πλέον 340 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πρωτεύουσες και απομακρυσμένες περιφέρειες 31 χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας της Σερβίας και της Τουρκίας. Μια καινοτομία στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Erasmus+ για το 2022 είναι ότι οι συμμαχίες μπορούν πλέον να δέχονται συνεργαζόμενους εταίρους από χώρες της διαδικασίας της Μπολόνια, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, από την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Επιπλέον, μέσω της σύμπραξης με περίπου 1300 συνεργαζόμενους εταίρους, όπως ΜΚΟ, επιχειρήσεις, πόλεις και τοπικές ή περιφερειακές αρχές, τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την ποιότητα και το πεδίο εφαρμογής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Erasmus+ με στόχο την παροχή χρηματοδότησης για υφιστάμενες συμμαχίες και τη δημιουργία νέων θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστολή Σ. Κυριακίδου προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για την ευλογιά των πιθήκων

ΔΥΠΑ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης