Reuters: Πληροφορίες για επανεκκίνηση Nord Stream με μειωμένη ροή αερίου από Πέμπτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Πληροφορίες για επανεκκίνηση Nord Stream με μειωμένη ροή αερίου από Πέμπτη
Πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως οι ροές θα επανεκκινήσουν αλλά με ποσότητες μικρότερες των 160 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

Τελευταία ενημέρωση: 19:20

Η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης μέσω του αγωγού Nord Stream αναμένεται να επανεκκίνησει βάσει του προγραμματισμένου σχεδιασμού τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters χωρίς να τις κατονομάζει.

Οι ροές αερίου από τον Nord Stream στην ΕΕ σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα, με τη ρωσική Gazprom να κάνει λόγο για εργασίες συντήρησης που κρατούν κλειστή τη «στρόφιγγα» μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν περιμένει πως η παροχή αερίου μέσω του Nord Stream θα επανεκκινήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πηγές που επικαλείται το Reuters υποστηρίζουν πως οι ροές θα επανεκκινήσουν αλλά με ποσότητες μικρότερες των 160 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

«Οι ροές θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 11 Ιουλίου» ανέφερε μια από τις πηγές του πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως η ρωσική Gazprom μείωσε τον Ιούνιο στο 40% τη παροχή αερίου από τον Nord Stream προς την ευρωπαϊκή αγορά, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Η τουρμπίνα επέστρεψε στις 17 Ιουλίου στη Γερμανία, αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης.

Μια από τις πηγές του Reuters ανέφερε πως η τουρμπίνα είναι μάλλον απίθανο να επαναεγκατασταθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αναφέρει ότι η εν λόγω τουρμπίνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, υπονοώντας πως η απουσία της ενδέχεται να μην είναι ο πραγματικός λόγος για τη μείωση των ροών αερίου που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Αυξημένες οι ροές αερίου

Όπως έγινε γνωστό από το site του αγωγού, οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 αυξήθηκαν για δεύτερη φορά σήμερα, με ροές 23.681 kwh/h μεταξύ 17.00 και 19.00 ώρα Ελλάδος.

Μια παρόμοια αιχμή παρατηρήθηκε πριν από δύο ώρες, όταν οι ροές εκτινάχθηκαν από το μηδέν στις 27.137 kwh/h για μια ώρα πριν τις 15.00 ώρα Ελλάδος.

Οι ροές πριν την διακοπή λειτουργία του αγωγού ανέρχονταν σε 29 εκατομμύρια kwh/h , δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40% της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού.

Στάση αναμονής από Γερμανούς

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg σε δημοσίευμά του υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Γερμανίας θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, ώστε να διαπιστώσει το εάν η Ρωσία έχει διακόψει την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε το εάν οι παραδόσεις έχουν σταματήσει από την Πέμπτη, που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Nord Stream.

Αυτό θα καθυστερούσε χρονικά την ανάληψη πολιτικών μέτρων από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς για την αντιμετώπιση της κρίσης που «χτίζεται» εδώ και εβδομάδες και που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Εκτιμάται πως πλήρης διακοπής του ρωσικού αερίου θα έπληττε τη γερμανική οικονομία έως και 1,5%, στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υποχωρούν τα συμβόλαια του αερίου

Σημειώνεται πως μετά από το δημοσίευμα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημειώνουν απώλειες 2,07% στα 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενδοσυνεδριακά έφτασαν στο υψηλό των 164,95 ευρώ ενώ άνοιξαν την Τρίτη στα 161 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Σε Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη το μεγαλύτερο πλήγμα από διακοπή του ρωσικού αερίου

Η Κομισιόν δεν αναμένει επανεκκίνηση προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream

gazzetta
gazzetta reader insider insider