Η Δανία έχασε τη μάχη της φέτας -Παραβίαση κανόνων για διαπίστωσε η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δανία έχασε τη μάχη της φέτας -Παραβίαση κανόνων για διαπίστωσε η ΕΕ
Η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντας στους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό, θρυμματισμένο τυρί με την πωνυμία «φέτα» εκτός της περιοχής, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέποντας στους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό, θρυμματισμένο τυρί χρησιμοποιώντας την επωνυμία «φέτα» εκτός της ΕΕ, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, μήνυσε τη Δανία το 2019 επειδή απέτυχε να αποτρέψει ή να σταματήσει την «άμεση παραβίαση» της προστασίας της ΕΕ που απολαμβάνει το όνομα. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι φτιάχνει φέτα από την αρχαιότητα και το 2002 το προϊόν απέκτησε ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Η Δανία ισχυρίστηκε ότι η ονομασία «Φέτα» ισχύει μόνο για προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει των κανόνων της ΕΕ να εποπτεύει την παράνομη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας «Φέτα», μια υποχρέωση που επεκτείνεται και σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές εκτός ΕΕ.

Η Δανία «επομένως δεν αρνείται ότι αποθάρρυνε ή απέτρεψε τους παραγωγούς στην επικράτειά της να χρησιμοποιούν την ονομασία 'φέτα' εάν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ σε δεσμευτική απόφαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider