IEA: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να γίνει χειρότερη - «Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να γίνει χειρότερη - «Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για την Ευρώπη»
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το εύρος της και της συνθετότητας της».

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς, ειδικότερα από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικότερα για την Ευρώπη όπως προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Μιλώντας σε ενεργειακό φόρου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το εύρος της και της συνθετότητας της. Και ενδέχεται να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της κρίσης, που επηρεάζει όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, το διεθνές σύστημα ενέργειας βρίσκεται σε αναταραχή από τον Φεβρουάριο όταν η Ουκρανία δέχθηκε την εισβολή της Ρωσίας, που εκείνη τη στιγμή ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κόσμος μπορεί να δει πιο γρήγορα μέτρα από τις κυβερνήσεις για την υιοθέτηση πολιτικών καθαρότερης ενέργειας, μετέδωσε το Bloomberg.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρώπη

Ο επικεφαλής του IEA σημείωσε πως η ασφάλεια στη διασφάλιση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα θέσει προσκλήσεις για την Ευρώπη, που θα επηρεαστεί σημαντικά από την ενεργειακή κρίση μέσα στους επόμενους μήνες. «Ο ερχόμενος χειμώνας για την Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος. Πρόκειται για σοβαρή ανησυχία, που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία» συμπλήρωσε ο Μπιρόλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της Νορβηγίας - Πάνω από τα 170 ευρώ/Μwh

Κοντά στην ισοτιμία το ευρώ με το δολάριο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider